Guillaume de Nogaret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Guillaume de Nogaret (Saint-Félix-Lauragais, 1260 - 11 april 1313) was een Frans rechtsgeleerde en een belangrijk raadgever van Filips IV van Frankrijk.

Biografie[bewerken]

De Nogaret was een zoon van een Kathaar uit Toulouse. In 1291 werd hij professor in Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Montpellier. Vijf jaar later ging hij deel uitmaken van de Hofraad van Filips IV van Frankrijk. In 1300 werd hij door Filips als diplomaat naar Paus Bonifatius VIII gestuurd om een conflict tussen de koning en de paus op te lossen. Hij werd er een tweede maal op uit gestuurd, ditmaal met de intentie om de paus met de hulp van Sciarra Colonna gevangen te nemen. De Nogaret slaagde hierin en nam de paus mee naar Frankrijk, waar hij na een maand stierf.

Toen Filips IV zijn macht verkregen had over de paus richtte hij zijn oog op het ten gronde richten van de Tempeliers. Guillaume de Nogaret was vanaf oktober 1307 nauw betrokken bij de verhoren en processen van de gevangen ridders. In datzelfde jaar werd hij Zegelbewaarder en werd hij heer van een aantal dorpen in de Languedoc. Een jaar later werd hij wegens vermeende tovenarij geëxcommuniceerd. Deze processen tegen hem hielden tot 1313 aan. Voor het opheffen van zijn excommunicatie moest hij deelnemen aan de nieuwe kruistocht en de heilige plaatsen bezoeken, maar zover is het nooit gekomen. Hij stierf op 11 april van dat jaar.

Bronnen[bewerken]

  • R. Holzmann, Wilhelm von Nogaret, (Freiburg, 1898)