Guus Swillens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

G.K. (Guus) Swillens (Kampen, 28 april 1949) is een Nederlands politicus van de PvdA.


Guus Swillens
Guus Swillens
Algemene informatie
Volledige naam G.K. (Guus) Swillens
Geboren Kampen, 28 april 1949
Partij PvdA
Titulatuur ing.
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Vanaf 1982 was Swillens gemeenteraadslid in Kampen en in 1987 werd hij daar wethouder. In 1991 werd hij benoemd tot burgemeester van Ossendrecht en vier jaar later volgde zijn benoeming tot burgemeester van de Limburgse gemeente Born wat hij bleef tot die gemeente op 1 januari 2001 opging in de gemeente Sittard-Geleen. Vanaf 16 december 2000 was Swillens de burgemeester van Wijk bij Duurstede. Eind 2012 ging hij vervroegd met pensioen en op 11 december 2012 heeft hij daar afscheid genomen. Hij werd op 20 december 2012 opgevolgd door Tjapko Poppens (VVD).


Swillens volgde de hbo opleidingen civiel techniek, stedenbouw en bedrijfskunde en werkte bij het Ingenieursbureau Oranjewoud N.V. Vanaf zijn benoeming tot burgemeester in Ossendrecht, was Swillens nauw betrokken bij het dossier fysieke veiligheid. In het kader van het Nationaal Plan Kernongevallenbestrijdingwerd hij voorzitter van de Stuurgroep Rampbestrijding voor de vier kerncentrales in Doel (België); na afronding van het plan werd hij coördinerend burgemeester kernongevallen bestrijding. Zijn samenwerking met natuur- en milieuorganisaties was er debet aan, dat zonder publiek rumoer, voor het eerst in Nederland, de maatregel Jodiumprofylaxe kon worden ingevoerd. In de periode Born was Swillens betrokken bij onder meer de Veiligheid Effect Analyse, deLeidraad Maatramp en de Leidraad Operationele Prestaties. Tevens was hij gastdocent bij de officiersopleiding van de brandweeracademie IFV en lid van het dagelijks bestuur van de Regionale Brandweer Zuid-Limburg . Onder de werknaam Bottleneckmaakte gemeente Born (L) in deze jaren een grote infrastructurele en industriële ontwikkeling door. In de periode Wijk bij Duurstede was Swillens onder meer voorzitter van de Redactieraad kennisborging fysieke veiligheid, dagelijks bestuurslid van de Veiligheidsregio Utrecht en voorzitter van het Nationaal Veiligheidsinstituu, het platform voor educatie en beheer historisch erfgoed m.b.t. fysieke veiligheid en hulpverlening.

“Mensen kunnen veel voor elkaar betekenen. Ze zijn meer bereid dat te doen als ze elkaar leren kennen, zorg daarom voor ontmoeting” was het leidmotief van Swillens. Een voorbeeld ervan, was zijn aanpak bij jeugdoverlast in woonwijken; de aanpak kreeg landelijke bekendheid. Onder titel “Op stap met de burgemeeste” schreven Mirjam Schöttelndreier en Micha de Winter er, voor de Raad Maatschappelijke Ontwikkeling, een Nieuwjaars essay over.


Swillens mocht, als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, drie kinderen van Carel Hugo van Bourbon-Parma en de prinses Irene der Nederlanden voltrekken. In 2009 van Carlos Javier Bernardo prins de Bourbon de Parme met Annemarie Gualthérie van Weezel; in 2012 Maria Carolina Christina prinses de Bourbon de Parme met Albert Brenninkmeijer en in 2013 Jaime Bernardo prins de Bourbon de Parme met Viktória Cservenyák.


Swillens is Koninklijk onderscheiden en ereburger van de gemeenten Born en Wijk bij Duurstede.

Guus Swillens is gehuwd met Corrie Nagtegaal, zij hebben drie kinderen.

Voorganger:
A.E.A. van Gils
Burgemeester van Ossendrecht
1991 - 1995
Opvolger:
P.P.T.C.J. Rossou (wnd)
Voorganger:
P.L.H. Creemers
Burgemeester van Born
1995 - 2001
Opvolger:
-
Voorganger:
A.C. Houtsma
Burgemeester van Wijk bij Duurstede
2000 - 2012
Opvolger:
T.R. Poppens