Guy van Grinsven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Guy van Grinsven (Maastricht, 6 januari 1949) is een Nederlands fotograaf. Hij is oprichter van "Studiopress" en werkt vanuit zijn fotostudio in Maastricht. Ook is hij de tv-producent en presentator van het wekelijks programma NIVEAU TV Magazine bij de Limburgse zender L1. Tevens is hij uitgever van een magazine: "NIVEAU BIZZ magazine euregio" dat verschijnt in de Euregio Maas-Rijn.[1] Hij fotografeerde in 2009 voor de KRO, met als presentatrice Anita Witzier, de kalender voor het programma Blootgewoon, samen met fotografe Patricia Steur.[2]

Hij begon zijn loopbaan als vliegtuigconstructeur bij vliegtuigbouwer Fokker. Fotograferen was aanvankelijk zijn hobby, maar hij volgde wel al een opleiding aan de Nederlandse Fotovakschool. Na het behalen van dit vakdiploma kon hij aan de slag als fotograaf en heeft zo in Amsterdam bij diverse internationaal werkende reclamefotostudio's zijn ervaring opgedaan. Voordat hij zich als zelfstandige fotograaf vestigde in Maastricht was hij voor een periode van 3 jaar als fotograaf in dienst van het Nationaal Fotopersbureau (NFP) dat tevens Nederlands correspondent was van Associated Press. Hij ging daarvoor, als fotograaf voor diverse media, vaak mee met de koninklijke familie op staatsbezoeken over de gehele wereld.

Guy van Grinsven was op 11 september 2001 als enige Nederlandse fotograaf/cameraman getuige van de aanslag op het World Trade Center in New York. Zijn beelden zijn veelvuldig uitgezonden op televisie en gepubliceerd in velerlei kranten en magazines. In 2011 is Van Grinsven teruggegaan naar New York om een nieuwe fotoserie te maken volgens het principe van "Dear-Photography" (oude beelden in nieuwe situaties) waardoor een hedendaags beeld van New York gedragen wordt door beelden uit het verleden, gepubliceerd onder andere in zijn eigen blad NIVEAU BiZZ Magazine.

Vanaf 2012 heeft hij zich toegelegd op het maken van fotoboeken over steden en hun omgeving, vooral in de Euregio Maas-Rijn. Het eerste (Engelstalige) fotoboek verscheen in najaar 2013 onder de naam All AROUND MAASTRICHT Vol1. en was in mum van tijd uitverkocht zodat in 2015 een volledig nieuw boek verscheen, deel 2, onder dezelfde naam All AROUND MAASTRICHT Vol2. alsmede enige in opdracht gemaakte fotoboeken onder andere een voor het internationaal opererend bedrijf ANTONIUS Vesselheads in Maasbracht.

Van Grinsven maakt ook tv-documentaires met een humanitaire, historische of culturele achtergrond. Bekend zijn zijn documentaires over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en hulpprojecten zoals die van stichting PIMMA in Guatemala en El Salvador en over de wederopbouw van een weeshuis in Port-au-Prince in Haïti na de aardbeving in 2010.