H-IIA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vier H-IIA modellen

De H-IIA (H2A) is een reeks van Japanse draagraketten, die vooral worden gebruikt om satellieten in een geostationaire baan te brengen. De raketten worden gemaakt door Mitsubishi Heavy Industries (MHI) voor de Japan Aerospace Exploration Agency, of JAXA. Lanceringen vinden vooral plaats op het Tanegashima Space Center. De H-IIA is afgeleid van de eerdere H-II raket. Er bestaan vier verschillende varianten van de H-IIA.

Een afgeleid ontwerp, de H-IIB die ongeveer een derde meer nuttigelading kon lanceren, was geoptimaliseerd voor lanceringen naar een lage baan om de Aarde. Dit werd bereikt met een krachtiger eerste trap die twee LE-7A hoofdmotoren bevatte waar de H-IIA er één had. De diameter van deze eerste trap was ook groter dan bij de H-IIA. Deze werd tussen 2009 en 2020 negen maal gebruikt voor het onbemande HTV-ruimtevaartuig waarmee het Internationaal Ruimtestation ISS werd bevoorraad. Naar hogere banen waren de prestaties van de H-IIA en H-IIB vergelijkbaar. Anders dan de H-IIA, werd de H-IIB die in mei 2020 zijn laatste vlucht maakte daarom niet commercieel aangeboden.

Vergelijking van de H-II, H-IIA en H-IIB

Mitsubishi Heavy Indusries werkt aan een opvolger, de H-III, die goedkoper dan de H-II-varianten moet worden en in 2023 een mislukte eerste testvlucht maakte.[1] De prijs van die raket is ongeveer 50 miljoen dollar; vergelijkbaar met een herbruikbare Falcon 9.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De H-IIA werd voor het eerst gelanceerd op 29 augustus 2001. Aanvankelijk werden de raketten gemaakt door JAXA zelf. De zesde lancering, op 29 november 2003, mislukte. Op 1 april 2007 werd de productie van H-IIA raketten overgedragen van JAXA aan MHI. Vlucht 13 met aan boord de SELENE was de eerste H-IIA die gelanceerd werd na deze privatisering.[3] Dit was tevens de eerste keer dat een H-IIA werd ingezet om een satelliet buiten een geocentrische baan te brengen. Per 20 juli 2020 waren er 42 H-IIA’s gelanceerd, waarvan 41 succesvol. Een vlucht mislukte toen een lekkende boosters zijn afkoppelmechanisme beschadigde en niet kon worden afgeworpen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie H-IIA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.