H-IIA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vier H-IIA modellen

De H-IIA (H2A) is een reeks van Japanse draagraketten, die vooral worden gebruikt om satellieten in een geostationaire baan te brengen. De raketten worden gemaakt door Mitsubishi Heavy Industries (MHI) voor de Japan Aerospace Exploration Agency, of JAXA. Lanceringen vinden vooral plaats op het Tanegashima Space Center. De H-IIA is afgeleid van de eerdere H-II raket. Er bestaan vier verschillende varianten van de H-IIA.

Een afgeleid ontwerp, de H-IIB die ongeveer een derde meer nuttigelading kan lanceren, wordt vooral gebruikt voor het onbemande HTV ruimtevaartuig waarmee het Internationaal Ruimtestation ISS wordt bevoorraad.

Mitsubishi Heavy Indusries werkt aan een opvolger, de H-III, die goedkoper dan de H-II-varianten moet worden en in 2020 voor het eerst gelanceerd zou moeten worden[1].

Geschiedenis[bewerken]

De H-IIA werd voor het eerst gelanceerd op 29 augustus 2001. Aanvankelijk werden de raketten gemaakt door JAXA zelf. De zesde lancering, op 29 november 2003, mislukte. Op 1 april 2007 werd de productie van H-IIA raketten overgedragen van JAXA aan MHI. Vlucht 13 met aan boord de SELENE was de eerste H-IIA die gelanceerd werd na deze privatisering.[2] Dit was tevens de eerste keer dat een H-IIA werd ingezet om een satelliet buiten een geocentrische baan te brengen. Sinds november 2009 zijn er 16 H-IIA’s gelanceerd, waarvan 15 succesvol.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]