HES Beheer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HES International B.V.
Sleutelfiguren Jan Vogel (#CEO)
Hoofdkantoor Weena 690
3012 CN Rotterdam
Werknemers ongeveer 1350 (ultimo 2016)
Producten Op- en overslag van natte en droge bulk producten
Website [1]
Portaal  Portaalicoon   Economie

HES Beheer werd opgericht in 1908. Het is thans een houdstermaatschappij van bedrijven die logistieke diensten in havens verlenen. Het gaat om het lossen en laden van droge en natte bulkproducten in en uit zeeschepen, kustvaarders, lichters, treinen en vrachtauto's en om tijdelijke opslag. Op jaarbasis wordt door de bedrijven binnen de HES-groep 60 à 70 miljoen ton aangevoerde lading gelost.

Geschiedenis[bewerken]

H.E.S. (Haven- en Scheepvaartbedrijven) N.V. werd in 1908 opgericht. Achter het bedrijf zaten graanhandelaren, de graanverwerkende industrie, reders, cargadoors en stuwadoors. Na de opening van de Nieuwe Waterweg in 1872 maakte de haven een sterke groei door. Over de Rijn werden de goederen als ijzererts, steenkool en granen vanuit en naar Rotterdam vervoerd. Tot circa 1983 was HES vooral actief op het gebied van de graanoverslag met dochteronderneming Graan Elevator Maatschappij (GEM). Vanaf dat jaar werd niet alleen uitbreiding van de activiteiten gezocht, maar ook een verbreding van het productenpakket.

Medio jaren tachtig van de vorige eeuw werden belangrijke stappen gezet. De eerste actie was de ontwikkeling van New Holland Bulk Services in North Lincolnshire en twee jaar later gevolgd door een vestiging in Hull. In twee stappen, in 1985 en 1991, werd Frans Swarttouw BV overgenmomen. Dit stuwadoorsbedrijf was al sinds 1887 actief in de Rotterdamse haven met de overslag van vooral steenkool en industriële metalen. In 1985 werden ook twee deelnemingen gekocht, EMO op de Rotterdamse Maasvlakte en het Overslagbedrijf Terneuzen (OVET). In 1993 werden Frans Swarttouw, GEM en Interstevedoring, overgenomen in 1991, gebundeld in een bedrijf European Bulk Services. In 1986 werd ook nog het Ierse Bell Lines, een containerrederij, overgenomen. Dit was van korte duur en in 1993 werd deze activiteit alweer verkocht. In 2008 werd het belang in Botlek Tank Terminal vergroot naar 50% en werd het actief in de over- en opslag van natte bulk producten.

Overname van HES[bewerken]

In november 2013 berichtte HES Beheer exclusieve onderhandelingen te voeren met Hestya met betrekking tot een overname.[1] De onderhandelingen duurde langer dan verwacht en in januari 2014 werd de termijn verlengd.[1] In februari stapte bestuursvoorzitter van HES Harmen Sliep onverwacht en met onmiddellijke ingang op om 'persoonlijke redenen'.[2] De onderhandelingen gingen door, tot onvrede van het personeel van HES dat in maart protesteerde bij een aantal dochterbedrijven in Amsterdam.[3] Later in het jaar vroeg de Vereniging van Effectenbezitters HES om meer informatie over het bod van Hestya. De VEB was ook van mening dat het havenbedrijf voor een te lage prijs werd verkocht en daarom beter zelfstandig kon blijven.[4] In de tussentijd werd het bod van 43,64 euro per aandeel geformaliseerd en begon de eerste aanmeldingstermijn. Hestya kreeg meer dan 95% van alle uitstaande aandelen in handen en op 3 november 2014 verdween het aandeel van de beurs.[1]

Activiteiten[bewerken]

Castillo de Gormaz bij EMO in de Mississippihaven

De HES-bedrijven beschikken over grootschalige apparatuur om schepen snel te laden en te lossen. Daarnaast beschikken zij over terreinen en opslagfaciliteiten om tijdelijk de lading op te slaan. Alle Nederlandse bedrijven liggen aan diep vaarwater waarbij schepen tot 23 meter diepgang kunnen aan- en afmeren. Voor de aan- en afvoer van de lading hebben de terminals toegang tot de belangrijkste Europese waterwegen en het spoornet.

De bedrijven waarin HES participeert zijn actief in de volgende marktsegmenten:

Deze bulkproducten zijn voornamelijk bestemd voor industriële eindgebruikers en worden onder meer gebruikt als grondstoffen voor de energiemarkt, de staal- en aluminiumindustrie en de voedingsmiddelenindustrie.

Het grootste deel van de activiteiten is in Nederland geconcentreerd. Verder is HES Beheer actief in het Verenigd Koninkrijk. Een van de minderheidsdeelnemingen, ATIC Services, heeft vestigingen in elf verschillende landen, waaronder Frankrijk, België en Polen. HES Beheer was tot de overname door Hestya een onafhankelijke, volledige structuurvennootschap. Aandelen HES Beheer waren van 28 januari 1982 tot 3 november 2014 verhandelbaar via de Amsterdamse effectenbeurs.

Belangrijkste onderdelen en deelnemingen[bewerken]

OBA “Nijlpaard” is een drijvende zwenkkraan uit 1999. Het hefvermogen is 50 ton en de kraan heeft een bereik van 44 meter.
 • European Bulk Services (EBS, belang HES Beheer: 100%) beschikt over twee terminals in de Laurenshaven en Europoort te Rotterdam. Deze verwerken kolen, industriële mineralen, agribulk en biomassa en beschikt over 265.000 m² open opslagruimte en 445.000 m³ gesloten opslagfaciliteiten. In 2011 verwerkte EBS bijna 10 miljoen ton aan goederen.
 • New Holland Bulk Services (NHBS, 100%) behandelt met een terminal in North Lincolnshire en een vestiging in Hull agribulk, biomassa en industriële mineralen. Het bedrijf beschikt over 8.000 m² open opslag en 36.045 m³ gesloten opslagfaciliteiten. In 2011 werd er 5 miljoen ton aan lading verwerkt.
 • OBA Group B.V. (50%). OBA heeft een terminal in de Amsterdamse Westhaven en verwerkt kolen, industriële mineralen, agribulk en biomassa. In 2011 werd 11 miljoen ton aan goederen overgeslagen.
 • Botlek Tank Terminal B.V. (BTT, 50%) BTT is een relatief nieuwe activiteit van HES Beheer. Eind 2011 was een klein deel van de nieuwe terminal in de Rotterdamse Botlek klaar. De terminal is geschikt voor de overslag, opslag en bewerking van minerale oliën, eetbare oliën en biodiesel. Begin december 2011 werd het eerste schip gelost. BTT beschikt over 200.000 m³ opslagcapaciteit. schepen met een diepgang tot circa 14 meter en een capaciteit van 115.000 DWT kunnen aanmeren. De andere aandeelhouder is Noble Netherlands, een dochter van Noble Group Limited met hoofdkantoor in Hongkong. De tweede fase zal 500.000 m³ extra capaciteit opleveren en zal in 2014 operationeel zijn. In april 2013 kocht HES de aandelen in handen van Noble voor een bedrag van 21,7 miljoen euro en wordt daarmee 100% eigenaar.[5] Noble Group blijft als klant aan BTT verbonden.
 • Rotterdam Bulk Terminal B.V. (RBT, 50%) Dit bedrijf werd in 1999 opgericht. RBT behandelt met haar terminal aan de Vulcaanhaven in Vlaardingen kolen, industriële mineralen, agribulk en biomassa.
 • Europees Massagoed Overslagbedrijf BV (EMO, 100%) en Erts- en Kolen Overslagbedrijf Maasvlakte B.V. (EKOM, 100%) EMO behandelt met haar terminal aan de Mississippi-/Amazonehaven op de Rotterdamse Maasvlakte kolen en ijzererts. In 2011 verwerkte de terminal ruim 30 miljoen ton product. EMO krijgt een terrein van 11,5 hectare op de zogenaamde Hartelstrook aan de zuidkant van de Mississippihaven op de bestaande Rotterdamse Maasvlakte, tegenover de huidige terminal. Daarnaast heeft EMO een optie op een aangrenzend terrein van 12 hectare. EMO kan met deze extra terreinen de verwachte groei van de overslag van kolen en biomassa opvangen. Het extra terrein aan diep vaarwater wordt geschikt voor in totaal circa 8 miljoen ton opslag.
 • OVET Holding B.V.* (33,3%) OVET B.V., een 100% dochter van OVET Holding is met terminals en drijfkranen actief in de havens van Terneuzen en Vlissingen en ankerplaatsen in de Westerschelde. OVET Holding houdt, evenals HES Beheer, een 50%-belang in OBA Group.
 • ATIC Services S.A. (100%) is een logistiek dienstverlener, gevestigd in Parijs. ATIC, afkorting voor Association Technique de l’Importation Charbonnière, is een Franse organisatie opgericht direct na de Tweede Wereldoorlog voor de import van steenkool. Een belang van 22% was in handen van CDF Energie S.A., maar op 29 december 2011 nam HES Beheer deze over.[6] De belangrijkste activiteiten van ATIC zijn overslagactiviteiten in zeehavens en binnenvaart. Het bedrijf heeft ruim 600 medewerkers in dienst in verschillende, vooral Europese landen en had in 2011 een jaaromzet van circa € 231 miljoen. ATIC participeert, indirect, in enkele bestaande deelnemingen van HES Beheer zoals EMO, OVET en OBA. In mei 2014 nam HES Beheer de resterende 78% van de aandelen ATIC over.[7]
 • Vulcaanhaven Storage B.V. (VSBV, 15,0%) beschikt over twee opslagloodsen voor droge bulk in Vlaardingen.

Externe link[bewerken]

 • www.hesinternational.eu

www.hesharteltankterminal.eu

 1. a b c Telegraaf HES: laatste handelsdag op 31 oktober, 6 oktober 2014, geraadpleegd op 10 oktober 2014
 2. ManagementScope CEO HES beheer neemt per direct ontslag, 18 februari 2014, geraadpleegd op 20 februari 2014
 3. FNV Werknemers havenbedrijven voeren actie tegen overname van HES beheer, geraadpleegd op 10 oktober 2014
 4. RTL Nieuws VEB: Overname HES niet in belang aandeelhouders, 11 september 2014, geraadpleegd op 10 oktober 2014
 5. NU.NL neemt Botlek Tank Terminal volledig over, 19 april 2013, geraadpleegd op 18 maart 2014
 6. HES Beheer neemt 19%-belang in ATIC Services, Beurs.nl, 29 december 2011
 7. HES Beheer persbericht Vergroting belang ATIC Services belangrijke stap verder, 29 april 2014, geraadpleegd op 2 mei 2014