Stuwadoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stukgoed-stuwadoor in 1912
Een stuwadoor gooit een twistlock op een container

Een stuwadoor of stevedore is belast met het laden en lossen van (zee)schepen en kan ook voor de opslag van de goederen zorg dragen. De stuwadoor werkt vaak in opdracht van een rederij. Er zijn ook zelfstandig opererende stuwadoors.

Stuwadoors kunnen worden onderscheiden in hun specialiteit om goederen te verwerken, er zijn:

  • stukgoed-stuwadoors, zij verwerken vooral goederen verpakt in dozen, kratten, kisten, vaten en zakken.
  • polyvalente stuwadoors kunnen verschillende ladingen verwerken, ofwel goederen verpakt in containers, op pallets en Ro-Ro ladingen.
  • massagoed-stuwadoors zijn gespecialiseerd in het behandeling van gestorte goederen. Deze goederen komen in bulkschepen aan in de vorm van poeders, korrels, brokken of stukken. De goederen zijn onverpakt en los gestort. Hierbij valt te denken aan ertsen, kolen en granen. Er zijn ook stuwadoors gespecialiseerd in de over- en opslag van vloeistoffen als ruwe olie en LNG.
  • Container-stuwadoors: zij beschikken over materieel die speciaal geschikt zijn voor het in- en uitladen van containers. Ook het laden en lossen van containers wordt stuwadoren genoemd. Dit wordt gedaan om meer goederen in een zeecontainer te krijgen.

Naast het overslaan en opslaan kan de stuwadoor andere taken vervullen zoals het controleren en sorteren van de lading, bepaalde bewerkingen doen als breken, zeven en mengen van massagoed lading en het laden en lossen van vrachtwagens en treinen met goederen van of naar het achterland.

De stuwadoor moet beschikken over een kade waar schepen kunnen aan- en afmeren. Materieel om de schepen te laden of te lossen zoals kranen of pompen. Een terrein voor het tijdelijk opslag; het terrein kan open zijn, maar er kunnen ook loodsen, silos en opslagtanks op staan. Voor de af- en aanvoer van de goederen dient infrastructuur aanwezig te zijn voor de behandeling van binnenvaartschepen, pijpleidingen, laad- en losplaatsen voor vrachtwagens en treinen.

Hij moet er samen met de cargadoor voor zorgen dat het schip zowel in de lengte als in de breedte (en dus ook diagonaal) qua belading in balans is, om breken of kapseizen van het schip te voorkomen (denk hierbij bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid containers met verschillende inhouden en gewichten aan dek van een schip). Hij zal daarbij ook moeten letten op de volgorde van lossen.

Enkele voorbeelden van Nederlandse stuwadoors zijn:

Het feitelijk vastzetten en losmaken van de lading aan boord is werk van de sjorder.

Zie ook[bewerken]