Laden en lossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laden en lossen van containers

Laden in de context van het goederenvervoer is het proces van vullen van een vervoerseenheid of vervoermiddel met goederen of producten. Bij dit proces kunnen, afhankelijk van het product en het te laden of te lossen vervoermiddel verschillende hulpmiddelen worden gebruikt, bijvoorbeeld een kraan.

Voordat men stukgoederen kan laden (men noemt dit bij stukgoed meestal stuwen) is het nodig om deze te verpakken, bundelen en eventueel om te pakken.

Het tegenovergestelde van laden is het lossen van een vervoerseenheid.

Er is een systeem dat bestaat uit een oplegger met een kettingbaan, en een vaste installatie met dezelfde kettingbaan op de laad/losplaats. Op de laadplaats worden 34 pallets op de vaste installatie geplaatst, allemaal tegen elkaar aan zoals ze daarna in de oplegger komen te staan. De oplegger wordt tegen de vaste installatie geplaatst, daarna gaan de kettingbanen van de oplegger en de vaste installatie synchroon lopen. Zo schuiven 34 pallets in drie minuten de vrachtauto in. Op de losplaats gebeurt het omgekeerde, als daar ook zo'n installatie aanwezig is. Zo niet, dan worden de pallets er een voor een uitgeladen, de kettingbaan zorgt er dan voor dat de hele vracht steeds een stukje naar achteren schuift.

Sommige ladingen stoten brandbare gassen af. De explosiviteit van een ruimte waar zo een lading in heeft gezeten kan bepaald worden aan de hand van een explosiediagram.