Cervarix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf HPV-vaccin)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Cervarix is een vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) typen 16 en 18. Deze twee HPV-virussen zijn de oorzaak van ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Een vaccinatie bestaat uit twee maal een injectie met een entstof van de betreffende virustypen. Personen die gevaccineerd zijn blijken veel minder vatbaar voor een HPV-infectie. In studies is aangetoond dat de vaccinatie het ontstaan van hardnekkige infecties en voorstadia van baarmoederhalskanker kan voorkomen. Omdat slechts een klein deel van de besmette personen uiteindelijk kanker ontwikkelt – een proces waar jaren overheen gaan – is daarmee nog niet aangetoond dat de vaccinatie ook daadwerkelijk voor minder baarmoederhalskanker zorgt. Een persisterende besmetting die al opgelopen is in het verleden wordt door HPV-vaccinatie niet teruggedrongen. Het vaccin beschermt niet of beperkt tegen besmetting met HPV-typen die geen onderdeel van het vaccin uitmaken.

Cervarix wordt sinds 2007 op de markt gebracht door de farmaceutische firma GlaxoSmithKline[1] en wordt in Nederland sinds 2009 aangeboden aan (pre)adolescente meisjes in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]