Naar inhoud springen

Halfgalg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Halfgalg is een verdwenen wijk, gelokaliseerd in Mechelen-Zuid in België.

Langs de oude Brusselsesteenweg richting Zemst kennen alle Mechelaars “den autocontrol”, het gebouw waar men eenmaal per jaar met de auto moet binnenwippen voor de controle op rijwaardigheid van zijn voertuig. Aan de achterkant van “den autocontrol” ligt de Zemstbaan, ofwel de oude steenweg naar Brussel. 200 meter terug naar Mechelen kan men onder een korte tunnel rijden. De tunnel komt pal uit in het centrum van de eeuwenoude, maar verdwenen wijk “Halfgalg”.

Het enigszins ronde of ovale plein was gedurende eeuwen het centrum van een dertigtal, meestal kleine huizen, die op een eigenaardige manier, zeer dicht tegen elkaar gebouwd werden. Deze constructie was uniek in deze contreien en verdient enig diepgaand onderzoek. De originele huisjes zijn verdwenen na de Tweede Wereldoorlog.

Er bestond in 1776 ter plaatse ook een herberg genaamd "Halve Galge".[1]

Er is tot op heden bijna geen research gedaan naar deze locatie. De geïsoleerde gemeenschap Halfgalg is bijna een vergeten feit in de geschiedenis. Er is weinig wat eraan herinnert, buiten de naam zelf en de Halfgalgstraat, een straat niet ver daarvandaan.

  1. Wekelyks bericht voor de Stadt ende Provincie van Mechelen. 3 maart 1776, nr. 9, p. 99
Halfgalg rond 1835