Malta (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Andre Engels (overleg | bijdragen) op 8 okt 2002 om 16:50. (taallinks)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

http://meta.wikipedia.com/upload/mt-flag.jpg

Malta is gelegen in de Middellandse Zee, en bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto en Filfla.



http://meta.wikipedia.com/upload/mt-map.jpg Foto: The World Factbook CIA

1 - Geografisch: Malta is vrij rotsachtig met hooguit wat struikgewas.Van het zuid-westen naar het noord-oosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Alleen aan de westkust zijn er enkele (kleine) stranden.

2 - Overheid:Malta is een parlementaire democratische republiek.Aan het hoofd staat een voor 5 jaar door het parlement gekozen president(2002;Guido di Marco) De premier is regeringsleider (sedert 1997 Edward Fenech Adami, voor de tweede keer) Het politieke leven wordt beheerst door de Arbeiderspartij en de Nationalistische partij

Officiele website van de overheid: http://www.magnet.mt/

3 - Bevolking:
Malta telt ongeveer 400.000 Maltezen maar is hiermee toch een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land is ook erg toeristisch, ruim 1 miljoen per jaar, waardoor het er soms erg druk is.
De twee officiele talen zijn Maltees en Engels. Het Maltees is de enige Semitische taal die met het Latijnse alfabet wordt geschreven.


De bevolking is voornamelijk rooms-katholiek.

4 - Geschiedenis:

5 - Economie:

Malta exporteert industriële producten en heeft daarnaast scheepsbouw en toerisme als voornaamste bestaansmiddelen. De landbouw speelt bij de export een ondergeschikte rol, ondanks de bekende Maltezer aardappel. Nog minder belangrijk is de visserij: het land telt niet meer dan duizend vissers. De aquacultuur neemt wel in belang toe.

De lokale munteenheid is de Maltese Lira (MTL), ook wel Maltees Pond genoemd.