Hamilcar Barkas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hamilcar Barkas
Carthaagse shekel uit de periode 237-227 v. Chr. Op de voorzijde is Herakles/Melqart afgebeeld met de gezichtstrekken van Hamilcar Barkas. De achterzijde toont een olifant met berijder.
Algemene informatie
Geboren 275 v.Chr.
Overleden 228 v.Chr.
Titel Carthaagse generaal
Periode 17 jaar; 247 v.Chr. - 228 v.Chr.
Familie
Kinderen Hannibal Barkas
Hasdrubal Barkas
Mago Barkas
Overig
Opvolger Hasdrubal de Schone
Zie ook Literatuur: Salammbo

Hamilcar Barkas (circa 285 - 229 v.Chr.) was een Carthaags veldheer en opperbevelhebber tijdens de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.) tegen de Romeinen. Tijdens deze oorlog deed hij pogingen enkele (Griekse) steden op het eiland Sicilië te veroveren. Later sloeg hij een opstand van huurlingen neer (240 - 237 v.Chr.), en vocht hij in Spanje (stichting van Akra Leuke (Alicante), 230 v.Chr.). Hij wordt genoemd als de stichter van de stad Barcino, het huidige Barcelona. Hij was waarschijnlijk afkomstig uit de stad Cyrene in Cyrenaica.

In 229 v.Chr., na een mislukte aanval op de stad Helike (nu Elche de la Sierra), werd Hamilcar omsingeld door Romeinse soldaten. Hierop pleegde hij zelfmoord door in een rivier te springen. Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon Hasdrubal. Toen deze in 221 v.Chr. stierf, werd Hamilcars oudste zoon Hannibal Barkas opperbevelhebber van het Carthaagse leger. De mythe gaat dat Hamilcar Hannibal liet baden in Romeins bloed en hem liet beloven dat hij altijd de Romeinen zou haten. De Romeinse historicus, Cornelius Nepos schrijft in zijn De viris illustribus dat Hamilcar, bij zijn vertrek naar Spanje, Hannibal een eed liet afleggen, waarbij hij beloofde nooit vriendschap te zullen sluiten met het Romeinse volk. Zijn andere zonen, Hasdrubal Barkas en Mago Barkas, waren ook legerleiders in de Tweede Punische Oorlog. Hasdrubal Barkas sneuvelde tijdens die oorlog tijdens de Slag bij de Metaurus in 207 v.Chr., toen hij zijn broer Hannibal te hulp kwam in Italië.