Naar inhoud springen

Hanna Kraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door EcrituresBot (overleg | bijdragen) op 24 apr 2020 om 16:36. (Added authority control template)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hanna Kraan in 1999

Hanna Kraan (Rotterdam, 24 juli 1946Soest, 2 januari 2011) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Aan de Universiteit van Utrecht studeerde zij Italiaans. Ze was werkzaam aan het Rotterdams Conservatorium als lerares Italiaans.

Ze begon met schrijven voor het tijdschrift Boerderij, waarvoor ze korte verhaaltjes over dieren schreef: een haas, een egel, een merel en een uil. Nadat ze gestopt was bij het tijdschrift, bewerkte ze haar verhalen voor een voorleesbundel. Dit eerste boek, Verhalen van de boze heks, verscheen in 1990 bij Lemniscaat en is nog altijd haar succesvolste boek. De boze heks is weer bezig! (1992), Bloemen voor de boze heks (1994), Toveren met de boze heks (1996), De boze heks geeft een feest (2002) en Lang leve de boze heks (2003) werden genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De illustraties zijn van Annemarie van Haeringen.

Bij Villa Achterwerk werd een televisieserie uitgezonden gebaseerd op de boekenreeks. Alle 49 afleveringen zijn ingesproken door Loes Luca. Ze werden in 2012, 2013 en 2014 opnieuw herhaald. In 2015 bewerkte Henrike van Engelenburg De Boze Heks naar een musical, waarin zij de zandtekenaar het decor liet verzorgen.[1] De voorstelling ontving vier sterren. Tooske Ragas schreef het script voor de voorstelling De boze heks en de zandtekenaar.[2]

Na de boeken over de boze heks begon Kraan met verhalen over de eekhoorn Krik en zijn vrienden Domper en Melle. Het eerste boek Krik (2005) werd genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De illustraties zijn van Mies van Hout.

Hanna Kraan schreef ook een bundel Sinterklaasverhalen: Dansen op het dak (1998).

De verhalen van Hanna Kraan zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Servisch, Sloveens en Japans.

Bibliografie

Referenties