Naar inhoud springen

Loes Luca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Loes Luca
Loes Luca als Yvette de Vriesch in Het Klokhuis in 1992
Algemene informatie
Volledige naam Louise Diana Wilhelmina Catharina Luca
Geboren 18 oktober 1953
Geboorteplaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1980 – heden
Beroep Actrice
Comédienne
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Louise Diana Wilhelmina Catharina (Loes) Luca (Rotterdam, 18 oktober 1953) is een Nederlands actrice en comédienne die bekend is van onder meer Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis, Ja zuster, nee zuster en de nieuwe versie van 't Schaep met de 5 pooten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Luca groeide op aan de Vlietlaan in Rotterdam.[bron?] Op haar zeventiende wilde Luca naar de Academie voor Expressie, maar ze werd geweigerd omdat ze geen Frans sprak en slechts drie jaar mulo had. Daarop vertrok ze voor een jaar naar Frankrijk als au pair.[1][2] Bij terugkomst werd ze wél aangenomen. Met haar moeder Ina startte ze het duo The Petticoats, waar ze vooral in de gayscene populair waren, maar ook bij truckerfestivals, waar ze het volume opschroefden om de schreeuwende menigte "kleren uit", te overstemmen, en zo escalatie te voorkomen.[3][4]

Ze is officieel docent dramatische vorming, maar het theater trok meer dan de klas. Met haar energieke, rappe stijl heeft ze meer dan 65 theater- en televisieproducties, films en zangvoorstellingen op haar naam staan.

In de jaren 80 was ze te zien in de serie Rok en Rol waarin ze vele typetjes speelde en waarin elke week een ander onderwerp werd behandeld (in samenwerking met Netty van Hoorn). Ook werkte Luca mee aan reclamespotjes voor het milieu ("Milieu, milieu?! Man, ik kom uit een voortréffelijk milieu!") en voor de thuiszorg.

Op 1 februari 2002, de avond voor het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima, presenteerde ze een speciale avond voor het paar in de ArenA in Amsterdam. In datzelfde jaar won ze de Rembrandt Award voor 'beste actrice'.

In 2006 speelde ze voor het eerst solo in de theatervoorstelling Moordwijven; hiervoor werd ze genomineerd voor een Theo d'Or. Ook was ze te zien in 't Schaep met de 5 pooten.

In augustus 2008 overleed haar partner Harald van der Lubbe, broer van De Dijk-zanger Huub van der Lubbe. Haar dochter is filmmaker Nina Gantz.[5]

In 2009 en 2011 speelde ze de rol van Toinette in het theaterstuk De ingebeelde zieke bij theatergezelschap De Utrechtse Spelen. Bij datzelfde gezelschap was ze in 2011 ook te zien in het theaterstuk Augustus: Oklahoma. Samen met Peter Blok speelt ze in 2012 in de theatervoorstelling Doek geschreven door Maria Goos.

In 2014 was Luca te zien in het theater in het stuk Bedscènes, met onder andere Peter Bolhuis. In 2015 verscheen zij in een nieuw seizoen van 't Schaep met de 5 pooten, genaamd Schaep Ahoy. In oktober 2015 ontving Loes Luca De Lof der Zotheidprijs. De jury kende haar de prijs toe omdat de Rotterdamse leeft en werkt in de geest van Desiderius Erasmus.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]