Naar inhoud springen

Hannah (schip, 1913)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hannah
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Hannah was een vrachtschip van de Nederlandse rederij NV SS Hannah. Gebouwd door de Tyne Iron Shipbuilding Company Ltd, Newcastle on Tyne, Verenigd Koninkrijk, met bouwnummer 186. Er stond een triple expansion stoommachine in, van 2000 ipk. Lang 106,8 m, breed 15,2 m met een diepgang van 7,95 m.

Het schip is tijdens de Spaanse Burgeroorlog, op 10 januari 1938, getorpedeerd door de Spaanse onderzeeboot General Mola. De Hannah was met een lading graan op weg van Antwerpen naar Valencia. Toen het schip in de Middellandse Zee voer, ongeveer 6 zeemijlen uit de kust bij Kaap Antonio, werd het aangevallen door de General Mola. Voordat het schip zonk konden alle bemanningsleden van het schip afkomen en gered worden.

De General Mola was een onderzeeboot van de Spaanse Nationalisten fractie en was de voormalige Italiaanse onderzeeboot Archimedes die in 1938 werd overgedragen aan de Nationalisten. Het schip had als missie alle schepen die voorraden verscheepte naar steden in handen van de Spaanse Republikeinen aan te vallen. De stad Valencia was op dat moment in handen van de Republikeinen.