Hans Asperger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Asperger
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 18 februari 1906
Geboorteplaats Hausbrunn
Datum van overlijden 21 oktober 1980
Plaats van overlijden Wenen
Nationaliteit Vlag van Oostenrijk Oostenrijks
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Autisme
Portaal  Portaalicoon   Psychologie

Hans Asperger (Hausbrunn, 18 februari 1906Wenen, 21 oktober 1980) was een Oostenrijks kinderarts naar wie het syndroom van Asperger is genoemd.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Asperger was de eerste die, in 1944, een definitie publiceerde over het syndroom dat later naar hem genoemd zou worden. Hij merkte in vier jongens een gedragspatroon en een patroon van bepaalde vaardigheden op die hij omschreef met de term "autistische psychopathie" (autistisch = "zelf", psyche = "geest" en pathos = "lijden" of "ziekte").

Het patroon dat hij omschreef omvatte onder andere "een gebrek aan inlevingsvermogen, weinig vaardigheden om vriendschappen te sluiten, eenzijdige conversatie, enorme belangstelling in bepaalde zaken en onhandige bewegingen". Asperger noemde kinderen met dit syndroom zelf "kleine professors", omdat zij heel gedetailleerd over hun eigen favoriete onderwerp konden spreken (dit wordt onder autisten "fiepen" genoemd).

De positieve benadering van Hans Asperger staat in schril contrast tot de omschrijving die Leo Kanner van autisme gaf, terwijl beiden in essentie dezelfde aandoening omschreven.

Naar het schijnt vertoonde Hans Asperger als kind het gedrag dat naderhand naar hem zou worden genoemd. Hij werd omschreven als een eenzaam en afstandelijk kind dat moeite had met het maken van vrienden. Hij was geïnteresseerd in taal, met name in de Oostenrijkse dichter Franz Grillparzer, uit wiens werk hij regelmatig tegenover zijn klasgenoten citeerde, hoewel die daarin niet geïnteresseerd waren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek Asperger een actief aanhanger van het nazi-regime. Uit een in 2018 gepubliceerd omstreden[1]onderzoek bleek dat hij een voorstander was van gedwongen sterilisatie en actief meewerkte aan het euthanasieprogramma Aktion T4. Mede door zijn toedoen zouden honderden gehandicapte kinderen zijn vermoord.[2]

Asperger overleed voordat het syndroom algemene erkenning kreeg. Dit kwam vooral omdat het grootste deel van zijn werk in het Duits was en weinig was vertaald. De eerste die de term "syndroom van Asperger" in een publicatie vermeldde was de Britse onderzoekster Lorna Wing. Haar onderzoek Asperger's syndrome: a clinical account, werd in 1981 gepubliceerd en wierp een geheel ander licht op het tot dan toe aanvaarde model van autisme omschreven door Leo Kanner in 1943.

Literatuur (Engels)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Uta Frith (ed.): Autism and Asperger Syndrome (Cambridge University Press, 1991; ISBN 052138608X) — in which Asperger's 1944 paper is translated and annotated

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Asperger, H. (1944), Die 'Autistischen Psychopathen' im Kindesalter, Archiv fur Psychiatrie und Nervenkrankheiten, 117, pp.76-136.
  • Asperger, H. (1968), Zur Differentialdiagnose des Kindlichen Autismus, Acta paedopsychiatrica, 35, pp.136-145.
  • Asperger, H. (1979), Problems of Infantile Autism, Communication, 13, pp.45-52.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]