Hans Dirk van Hoogstraten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hans Dirk van Hoogstraten ('s-Gravenpolder, 11 januari 1937) is een Nederlands voormalig universitair hoofddocent sociale ethiek en theologie en publicist.

Leven en werk[bewerken]

Dr. Van Hoogstraten promoveerde op een proefschrift over de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). Hij doceerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, alsmede aan universiteiten in San Francisco, Los Angeles en Kaapstad. Medio 1998 nam Van Hoogstraten onvrijwillig afscheid als docent aan de theologische faculteit van de Radboud Universiteit. De hervormde Van Hoogstraten kwam in conflict met het bestuur: alle theologische docenten moesten zich van Rome alsnog akkoord verklaren met de visie op kerk en wetenschap, zoals neergelegd in de encycliek Sapientia Christiana. Van Hoogstraten nam afscheid met een klinkende redevoering, die is afgedrukt in de publicatie Religie en totalitarisme. Hij wil staan in de joodse traditie, die "niet leert wat de wereld is en wat onze rol in de wereld is, maar die vraagt waarom de wereld is zoals die is (...)".

Bibliografie[bewerken]

  • 1973 - Interpretatie. Een onderzoek naar de veranderingen in het denken van Dietrich Bonhoeffer en naar de consequenties daarvan voor de vertolking van de bijbel. Van Gorcum.
  • 1979 - Niet zonder risico. Over geloof en marxisme. Een persoonlijk verslag van een groeiend inzicht. Ten Have.
  • 1986 - Het gevangen denken. Een bevrijdingstheologie voor het ‘vrije Westen’. Kok Agora.
  • 1993 - Geld en geest. Over milieu-ethiek. Ten Have.
  • 1998 - Religie en totalitarisme.
  • 2001 - Deep Economy. Caring for Ecology, Humanity and Religion. Cambridge.
  • 2007 - Versteende religie, Essay over enkele essentiële elementen in de Islamdiscussie. Skandalon.

Externe link[bewerken]