Hans Putmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hans Putmans was de vierde gouverneur van Formosa

Hans Putmans (Middelburg - aldaar, 1656) was een Nederlands ontdekkingsreiziger en gouverneur van Formosa.

Loopbaan[bewerken]

Putmans was de vierde gouverneur van Formosa en in functie van 1629 tot 1636. Zijn standplaats was de zuidelijke haven van Tainan. In de tijd dat hij gouverneur was was hij ook actief als commandant van de vloot van de Vereenigde Oostindische Compagnie tijdens de zeeslag bij de baai van Liaoluo. Die eindigde met een nederlaag voor zijn vloot, toen deze op 22 oktober 1633 vernietigd werd door de schepen van de Ming-dynastie, die onder commando stonden van admiraal Zheng Zhilong.

Na deze nederlaag wijdde Putman zich aan de landbouw. Zijn producten werden aan de bemanningen van de VOC-schepen geleverd, waardoor hij een lucratieve broodwinning ontwikkelde. Mede door genoemde activiteiten stond hij in hoog aanzien als gouverneur. Tijdens zijn bewind als gouverneur dwong Putmans 2.000 inlanders als slaven voor de VOC te werken. Nadat er onlusten waren uitgebroken ontwikkelde hij de zogenaamde "Formosa bloedbelasting".

In 1639 keerde hij terug naar Nederland. Putmans was in zijn functie als gouverneur de opvolger van Pieter Nuyts en werd zelf opgevolgd door Johan van der Burg.