Nederlandse Vereniging van Spiritualisten "Harmonia"

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Harmonia (vereniging))

De Nederlandse Vereniging van Spiritualisten "Harmonia" is de grootste en oudste spiritistische vereniging in Nederland en werd op 27 december 1888 als "Nederlandse Vereniging van Spiritisten Harmonia" opgericht. In Nederland zijn meerdere afdelingen.

Leden van de vereniging hebben de overtuiging dat bij de dood het leven niet ophoudt. Men beleeft het leven op grond van deze spiritualistische gedachte. Hierdoor is er interesse voor alles wat te maken heeft met, wat zij noemen, de ‘Andere Wereld’, en de, naar hun geloof, daaruit voort kunnen komende contacten. Ook heeft men interesse in paranormale verschijnselen. In deze levensbeschouwing verwacht men een harmonieuze relatie met zichzelf en de wereld om zich heen.

Een van de doelstellingen van de vereniging is het bevorderen van een filosofische en/of religieuze interpretatie van eventueel verkregen feitenkennis.

De vereniging is gevestigd in De Bilt en is de overkoepeling van elf afdelingen. Ze geeft bekendheid over haar spiritualistische levensvisie en ondersteunt en adviseert haar afdelingen. Informatie over haar levensvisie geeft de vereniging weer in eigen publicaties. Ook worden kaderdagen, ontmoetingsdagen en andersoortige bijeenkomsten (o.a. cursussen en workshops) georganiseerd, zowel landelijk, regionaal als plaatselijk. De bijeenkomsten worden gevuld met lezingen en getuigenissen van paranormale of helderziende waarnemingen en psychometrie door mediums of paragnosten. Op de dag dat de rooms-katholieke christenen Allerzielen vieren, wordt altijd een grote bijeenkomst georganiseerd. Ook voor spiritualisten is dit een belangrijke dag. De bijeenkomst wordt doorgaans gevierd met een bloemenseance. De bloemen worden door de bezoekers meegebracht.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De bijeenkomsten van Harmonia worden veelal gevuld met het claimen van paranormale waarnemingen. Deze vermeende waarnemingen worden niet op de gebruikelijke wijze door een van de wetenschappelijk vastgestelde zintuigen gedaan. Een medium kan in zijn of haar beleving fenomenen horen, zien, voelen, proeven of ruiken. Er is vaak ook sprake van weten. Er zijn geen bewijzen dat deze fenomenen er werkelijk zijn.

Verenigingsarchief 1888-2013[bewerken | brontekst bewerken]

Het volledige verenigingsarchief van Harmonia geïndexeerd en in november 2013 overgedragen aan Het Utrechts Archief en is daar openbaar toegankelijk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederlandse Vereniging van Spiritualisten "Harmonia" van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.