Hartmassageapparaat (automatisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Dit artikel gaat over een apparaat dat zelfstandig thoraxcompressies geeft. Hartmassageapparaat (manueel) gaat over apparaat dat feedback geeft aan de gebruiker tijdens een reanimatie.

Een automatisch hartmassageapparaat is een apparaat dat thoraxcompressies kan toedienen bij slachtoffers met een ademhalings- of circulatiestilstand. Fabrikant ZOLL brengt de AutoPulse, het meest bekende hartmassageapparaat sinds 2003 op de markt. Dit apparaat is alleen geschikt voor gebruik door professionele zorgverleners, bij de ambulance of in ziekenhuizen.

Werking[bewerken]

Het hoofd, de schouders en het bovenste deel van de rug van de patiënt liggen op het apparaat, dat vergelijkbaar is met een harde plank. Het controlepaneel bevindt zich naast het linkeroor van de patiënt. Het apparaat bevat een controlecomputer, een accu en een motor die de thoraxband aantrekt. De thoraxband is een op lengte aanpasbare band die de gehele thorax bedekt. Als een ontklede patiënt wordt vastgemaakt en het apparaat wordt aangezet, trekt de thoraxband strak rond thorax en drukt de thorax ritmisch samen. Het hart wordt daarbij 80 keer per minuut samengedrukt. Elektroden van een AED kunnen onder de thoraxband worden vastgemaakt, voor een normale defibrillator moet de band worden losgemaakt. De thoraxband is geschikt voor eenmalig gebruik.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]

  • LUCAS, (Lund University Cardiac Assist System), mechanisch reanimatiesysteem