Hartmassageapparaat (manueel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Dit artikel gaat over een hulpmiddel dat feedback bij thoraxcompressies geeft. Hartmassageapparaat (automatisch) gaat over een apparaat dat zelf thoraxcompressies geeft.

Een hartmassageapparaat is een feedback reanimatiehulpmiddel dat gebruikt wordt om een volwassene of een kind vanaf ongeveer 8 jaar met een circulatiestilstand (stilstand van de bloedsomloop) in de juiste diepte en in het juiste tempo thoraxcompressies (hartmassages) te geven.

Doel[bewerken]

Zowel goed getrainden als minder goed getrainden reanimeren beduidend beter wanneer het manueel hartmassageapparaat gebruikt wordt.[1] Het doel van het gebruik van een hartmassageapparaat is dan ook om tijdens de reanimatie van een persoon met een circulatiestilstand, hartmassages van goede kwaliteit te geven. Het apparaat kan door iedereen die in reanimatietechnieken getraind is, gebruikt worden.

Effectieve hartmassage[bewerken]

Voor een goede bloedsomloop is het tijdens een reanimatie van belang dat hartmassages in het juiste tempo en in de juiste diepte worden uitgevoerd. Tijdens rust maakt het menselijk hart ongeveer 60 tot 80 slagen per minuut, maar tijdens inspanning kan dit wel oplopen tot 200 slagen per minuut. Het tempo waarin tijdens een reanimatie moet worden gemasseerd, is internationaal afgesproken. De Australian Resuscitation Council (ARC), de International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR), de European Resuscitation Council (ERC), de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de certificatie instelling NedCert gaan allemaal uit van 100-120 hartmassages per minuut. Ook het masseren in de juiste diepte is van belang, want de borstkas van de patiënt moet voldoende (5-6 cm) worden ingedrukt. Effectieve hartmassages kunnen alleen worden gerealiseerd als deze worden uitgevoerd, in het juiste tempo en in de juiste diepte. Het is echter erg moeilijk om tijdens een reanimatie continu effectieve hartmassages te geven. Zelfs bij reanimaties binnen het ziekenhuis wordt veelal te langzaam en te oppervlakkig gereanimeerd.[2] Bij reanimaties buiten het ziekenhuis wordt de helft van de tijd niet gemasseerd en als er wel gemasseerd wordt dan gebeurt het te oppervlakkig.[3] Uit wetenschappelijk onderzoek is verder gebleken dat goed getrainde ziekenhuismedewerkers veelal niet volgens de richtlijnen reanimeren.[4]

Ontwikkeling[bewerken]

Om reanimatie door artsen, verpleegkundigen en in reanimatie getrainde personen, zoals spoedeisendehulpverleners (ehbo’ers), te verbeteren, is het hartmassageapparaat ontwikkeld door de Australische arts Dr. Andrew Davaris. Het manueel hartmassageapparaat is geen Automatische Externe Defibrillator (AED), maar een feedback apparaat dat direct aangeeft of de hartmassages in de juiste diepte en in het juiste tempo worden uitgevoerd. Met het gebruik van het manueel hartmassageapparaat is een reanimatie tot 5 x effectiever dan wanneer op traditionele wijze wordt gemasseerd tijdens een reanimatie[5]

Gebruik[bewerken]

Hartmassage neemt een zeer prominente plaats in bij het reanimeren, want er worden 30 hartmassages en vervolgens slechts 2 beademingen uitgevoerd. Het manueel hartmassageapparaat is, als adequaat feedback reanimatiehulpmiddel, in een groot deel van de wereld in gebruik, bijvoorbeeld binnen de professionele hulpverlening, zoals in ziekenhuizen[6] (Perkins et.al. 2005) en bij ambulancediensten, maar ook binnen de bedrijfshulpverlening, tijdens sportwedstrijden of in noodsituaties thuis.

Manuele hartmassageapparaten zijn voor iedereen verkrijgbaar bij diverse leveranciers, zoals bij de apotheek.