Hashima (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kolenmijn van het eiland Hashima
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Sites of Japan's Meiji Industrial Revolution: Iron and Steel, Shipbuilding and Coal Mining
Battle-Ship Island Nagasaki Japan.jpg
Land Vlag van Japan Japan
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1484
Inschrijving 2015 (39e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Hashima
Eiland van Japan
Hashima (eiland) (Japan (hoofdbetekenis))
Hashima (eiland)
Nagasaki Hashima location map.png
Locatie
Land Japan
Coördinaten 32° 37′ NB, 129° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1 km²
Inwoners onbewoond
Portaal  Portaalicoon   Japan

Hashima (Japans: 端島; Nederlands: grenseiland), ook wel Gunkanjima (Japans: 軍艦島 ; Nederlands: slagschipeiland) is een van de 505 onbewoonde eilanden in de prefectuur Nagasaki, het eiland ligt zo’n 15 kilometer van de stad Nagasaki. Het eiland is tegenwoordig onbewoond, maar is tot 1974 bewoond geweest.

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland werd in 1890 gekocht door Mitsubishi om aldaar steenkool uit zee te winnen. De ontwikkeling van het eiland kan gezien worden als symbool voor de snelle industrialisering van Japan.[bron?] Rondom het eiland werd een stenen muur opgericht om het eiland tegen tyfoons en de zee te beschermen. Er verrees een stad op het eiland om de werknemers te huisvesten. Zowel voor als tijdens de Tweede wereldoorlog is er sprake geweest van dwangarbeid. Het eiland was in die tijd een van de dichtstbevolkte streken op aarde (83.500 per km²). In de jaren zeventig van de 20e eeuw nam het belang van kolenwinning door oliewinning elders dermate af dat Mitsubishi de mijnen sloot en iedereen van het eiland afhaalde. Het verval door onder meer erosie zette in 1974 in toen iedereen het eiland verliet. Sindsdien is het een spookeiland, te vergelijken met de spookstadjes in de Verenigde Staten.

Werelderfgoed[bewerken]

De koolmijn van het eiland werd in 2015 tijdens de 39e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed als onderdeel van de Sites of Japan's Meiji Industrial Revolution: Iron and Steel, Shipbuilding and Coal Mining opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eiland is vanaf Nagasaki per boot te bezoeken, maar bezoekers kunnen onder begeleiding slechts een klein deel van het eiland bekijken.

Trivia[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • Brian Burke-Gaffney, "Hashima: The Ghost Island". In Crossroads: A Journal of Nagasaki History and Culture, No.4, Summer 1996, pp. 33–52. ISSN 0919-6102 Link naar hier voor de tekst.
  • Uitgave The Speed of Dark

Externe links[bewerken]