Hedwig van Kalisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hedwig van Kalisch
1266-1339
Jadwiga Kaliska seal.PNG
Koningin van Polen
Periode 1306/1320-1333
Voorganger Elisabeth Richezza van Polen
Opvolger Anna van Litouwen
Vader Boleslaw de Vrome
Moeder Helena van Silezië

Hedwig van Kalisch (?, 1266 - Stary Sącz, 10 december 1339) was een dochter van Boleslaw de Vrome en Yolande Helena van Silezië, dochter van koning Béla IV van Hongarije. In 1293 huwde zij met de latere Poolse koning Wladyslaw IV van Koejavië.

Na de dood van koning Przemysł II van Polen greep koning Wenceslaus II van Bohemen de macht in Polen en Hedwigs echtgenoot diende het land te verlaten. Hedwig verborg zich met haar kinderen in Radziejów. Na een ballingschap van 4 jaar, keerde Waldislaus terug naar Polen om tegen de Boheemse heerser te strijden. Na de dood van Wenceslaus II en Wenceslaus III kon Wladislaus de troon veroveren en vervolgde met de steun van Hedwig, de eenmakingspolitiek van Polen. Hedwig zelf overtuigde de bisschop van Krakau Jan Muskata, een der grootste tegenstrevers van Wladislaus en in 1320 werden de koning en Hedwig in de kathedraal van Krakau tot koning en koningin van Polen gekroond.

Na de dood van haar echtgenoot in 1333, trok Hedwig zich terug in het clarissenklooster van Stary Sącz, waar zij in 1339 stierf.


Haar kinderen waren: