Bernard II van Schweidnitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernard II van Schweidnitz
1288 -1326
Hertog van Schweidnitz
Periode 1305-1326
Voorganger Bolko I
Opvolger Bolko II
Vader Bolko I van Schweidnitz
Moeder Beatrix van Brandenburg

Bernard II van Schweidnitz (1288 - 6 mei 1326) was een zoon van Bolko I van Schweidnitz en Beatrix van Brandenburg. Hij was gehuwd met Cunegonde (-1331), dochter van koning Wladislaus de Korte en werd de vader van:

Na zijn dood hertrouwde Bernards weduwe met Rudolf I van Saksen-Wittenberg.

Na het overlijden van zijn vader in 1301 waren zijn zoons Bernard, Hendrik en Bolko nog minderjarig en werden zij onder de voogdij geplaatst van hun oom Herman III van Brandenburg. Na de dood van Herman van Brandenburg in 1308 regeerde Bernard zelfstandig het hertogdom, ook voor zijn jongere broers. Hendrik werd in 1312 meerderjarig en kreeg Jauer, dat opnieuw een zelfstandig hertogdom werd. Bolko ging in 1321 Münsterberg regeren, evenals het hertogdom Schweidnitz.

Samen met acht andere Silezische hertogen kwam Bernard in 1320 overeen met de Heilige Stoel in Avignon om de Sint-Pieterspenning in het bisdom Breslau voortaan per hoofd en niet langer per gezin te heffen. In de slag bij Mühldorf van 1322 streed hij samen met Jan de Blinde aan de zijde van de Wittelsbachers onder Lodewijk de Beier.