Naar inhoud springen

Help:Boeken/Geavanceerde functies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina worden een aantal geavanceerde functies van de extensie "Boek maken" op Wikipedia in detail besproken. Hier leest u onder andere een aantal tips om de lay-out van pagina's te verbeteren en hoe u handmatig een boek kunt opzetten of bewaren.

Artikelen toevoegen (geavanceerd)[bewerken | brontekst bewerken]

Toevoegen van gespecificeerde versies van een artikel[bewerken | brontekst bewerken]

Om een bepaalde versie van een artikel in uw boek op te nemen, gebruikt u de geschiedenis van het artikel en gaat naar de gewenste versie. Daar klikt u op "Wikipagina toevoegen", zodat de permalink in het boek wordt opgenomen. (Zie voor het 'normaal' toevoegen van pagina's de Stap-voor-stapgids).

Een permalink kan ook handmatig worden ingevoegd. Daarvoor gebruik u een pipe (|) met daarachter: oldid=versienummer.

Categorie toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Om een categorie toe te voegen, gaat u naar de betreffende categorie en klikt daar op de link "Categorie toevoegen" in het navigatieblokje "Boek maken". Hier zijn echter enkele beperkingen aan. Hele categorieën kunnen bijvoorbeeld niet worden toegevoegd vanuit een andere dan de hoofdnaamruimte.

Voorbeeld: ik heb aangemaakt het boek Bernard Madoff. Als ik wil, kan ik nu op de normale manier een artikel toevoegen uit de Wikipedia-naamruimte, bijvoorbeeld deze bespreking. Ik kan niet de hele categorie Categorie:Wikipedia:Overlegruimte toevoegen (als ik dat zou willen). De speciale functie "Categorie toevoegen" is dus alleen beschikbaar voor de hoofdnaamruimte.

Cross-wiki artikelen toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Per 15 maart 2009 is het nog niet mogelijk, om artikelen aan de collectie toe te voegen uit een anderstalige Wikipedia of uit een ander Wikimedia-project. Aan deze functie wordt gewerkt (zie ticket 408).

Wel wordt door PediaPress een andere mogelijkheid geboden, namelijk door een verzameling samen te stellen op hun eigen site. Ga hiervoor naar PediaPress.com/collection. Neem de bookmarklet over op de toolbar of sla op in de Favorieten (bookmarks). Klik bij iedere pagina die u wilt toevoegen, op deze opgeslagen bookmarklet, de pagina wordt dan toegevoegd aan de verzameling. U krijgt steeds de bijgewerkte lijst te zien, die u kunt bewerken door de pijltjes (naar boven) (naar beneden) te gebruiken. Het resultaat kunt u exporteren in PDF- of ODT-formaat, of als boek bestellen.

Handmatig een boek opzetten en bewaren[bewerken | brontekst bewerken]

U kunt een boek ook handmatig opzetten en vervolgens opslaan. De syntax is eenvoudig en gebaseerd op de wiki-syntax. Een boek met twee hoofdstukken Hoofdstuk 1 en Hoofdstuk 2, waarbij het zesde artikel als permalink is opgenomen, ziet er als volgt uit:

== Mijn boek ==
=== Voorbeeld ===
;Hoofdstuk 1
:[[Artikel 1]]
:[[Artikel 2]]
:[[Artikel 3]]
;Hoofdstuk 2
:[[Artikel 4]]
:[[Artikel 5]]
:[{{fullurl:Sixth article|oldid=20}} Artikel 6 versie:16084999]
[[:{{ns:category}}:Books]]
  • N.B. dit sjabloon is nog niet in het Nederlands vertaald

Syntax[bewerken | brontekst bewerken]

Maak, om een boek handmatig op te zetten, een nieuwe pagina aan, bijvoorbeeld [[Gebruiker:Mijngebruikersnaam/Boeken/Mijnboeknaam]]. Gebruik alleen de volgende wikisyntax:

Titel Artikeltitels worden voorafgegaan en gevolgd door twee = tekens (==).

Voorbeeld: == Titel ==

Ondertitel Ondertitels woorden voorafgegaan en gevolgd door drie = tekens (===).

Voorbeeld: === Ondertitel ===

Hoofdstuktitels Hoofdstuktitels worden voorafgegaan door een puntkomma (;).

Voorbeeld: ;Naam hoofdstuk

Voeg een artikel toe Een artikel wordt ingevoegd na een dubbele punt (:).

Voorbeeld: :[[Article]]

Permalink van een artikel Voeg om een specifieke versie van het artikel op te nemen, de permalink toe:

Voorbeeld: :[{{fullurl:Article name|oldid=Version number}} Titel van het artikel]

Hernoemen van artikelen Gebruik een pipe ('|') om het artikel in het boek een andere naam te geven.

Voorbeeld: :[[Python (Programming language)|Python]]

Sla de tekst vervolgens op in de eigen gebruikersnaam, of eventueel in de Wikipedia:Boeken naamruimte als [[Wikipedia:Boeken/Boeknaam]]. Een boek wordt als boek herkend, wanneer het in de Categorie:Wikipedia:Boeken is opgeslagen.

Een boek weergeven[bewerken | brontekst bewerken]

Elk boek dat is opgeslagen in de Categorie:Wikipedia:Boeken kan door iedere gebruiker worden opgevraagd, door in de linker navigatiekolom te klikken op "Boek weergeven". Die kan het boek vervolgens weer zelf bewerken (voorlopig alleen geregistreerde gebruikers). Een boek dat u heeft opgeslagen is derhalve niet beveiligd en volgens de normale Wikipedia-regels bewerkbaar. Door het op te slaan in uw eigen gebruikersruimte geeft u aan dat u daar minder prijs op stelt, maar er is uiteraard geen garantie.

Het wijzigen van titels en pagina-layout[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdstuk- en artikeltitels wijzigen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals in het kader hierboven aangegeven, kan een hoofdstuk- of artikeltitel simpel worden aangepast door een pipe (|) te gebruiken. Voor hoofdstuktitels is daarvoor ook een link beschikbaar op de compilatiepagina (Uw boek). Voor artikeltitels gaat u terug naar de opgeslagen versie van het boek en voert de wijziging in bij "Bewerk", zoals bij gewone Wikipedia-bewerkingen. Mogelijk wordt er gewaarschuwd dat er al een boek in het geheugen zit, kies dan "Overschrijven".

Formaat en opmaak wijzigen[bewerken | brontekst bewerken]

Per 15 maart 2009 is het nog niet mogelijk om zelf aanpassingen te doen aan het formaat (A4) van de gedrukte output. De opmaak ligt in grote lijnen ook vast. Wel ligt er een ticket om de software zo te wijzigen dat gebruikers zelf diverse lay-outtechnische aanpassingen kunnen gaan invoeren. Aangezien de software is gebaseerd op Python, wordt gebruikers met ervaring hiermee gevraagd voorstellen of patches in te brengen, dat kan op de Feedback-pagina van Wikimedia of op die van de Engelstalige Wikipedia. Op beide plaatsen zijn regelmatig medewerkers van PediaPress aanwezig.

De output verbeteren[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige eigenschappen en functies van Wikipedia komen slecht of helemaal niet over in boekformaat (of PDF). Dit geldt voor ingewikkelde tabellen, sjablonen (vooral geneste), en sommige navigatietabellen. Verder komen externe links niet altijd over. Let er wel op, dat wanneer u op een URL klikt, u het boek verlaat en dus alleen met de Back-knop terug kunt (rechter muisknop werkt hier niet).

Interne links, zoals ze in de oorspronkelijke artikelen voorkwamen, worden helemaal niet overgenomen, dat komt omdat er in de boekversie simpelweg geen corresponderende artikelen zijn. Interne links in de PDF-versie verwijzen naar artikelnamen van artikelen die in de verzameling zijn opgenomen. Als het boek Bernard Madoff verwijst naar Allen Stanford en het boek bevat een artikel met die naam, gaat men door het klikken op de link naar dat artikel binnen het boek.

Er zijn wel een paar mogelijkheden om de output te verbeteren, met name op de Engelse Wikipedia:

  • 1): Sjablonen uitsluiten
Een sjabloon kan worden uitgesloten door het toe te voegen aan de categorie Categorie:Wikipedia:Weglaten bij afdrukken of toe te voegen aan de "blacklist" (geldt voor de Engelse Wikipedia).
  • 2): Uitsluiten van bepaalde gedeelten met sjabloon: Hide in print (op de Engelse Wikipedia) bijvoorbeeld {{Hide in print|This content will not be printed}}
  • 3) Alleen opnemen in printversie met sjabloon: Only in print (op de Engelse Wikipedia), bijvoorbeeld {{Only in print|this is only visible in PDFs or printed books, *not* with the browser}}
  • 4) Vervang sjabloon

(zie Improving the book layout)

Er zijn verschillen tussen de output van PDF en die van ODT en gedrukte boeken, maar alle bovengenoemde functies worden ondersteund.

Ook op Meta is een FAQ- en Feedbackpagina.