Help:Boeken/Veelgestelde vragen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met behulp van Speciaal:Boek is het mogelijk om zelf een boek in PDF-formaat te maken in drie stappen. Het boek kan daarna worden gedownload of gedeeld met anderen. Ook is het mogelijk om een gedrukte versie te bestellen.

Zie Help:Boeken voor informatie over het gebruik.

Vragen over de functie Boek maken[bewerken | brontekst bewerken]

Waar worden boeken opgeslagen?[bewerken | brontekst bewerken]

Alle boeken worden opgeslagen in de Categorie:Wikipedia:Boeken of een subcategorie. Boeken die daar niet zijn opgeslagen worden niet getoond met de functie "Boek weergeven".

Als je een boek wilt opslaan met "Uw boek opslaan en delen" op de pagina klikken Speciaal:Collectie kuin je kiezen tussen locatie:Gebruiker of locatie:Wikipedia/Boeken/. Standaard is de gebruikerslocatie. Kies de locatie Boeken alleen als je zeker weet dat je je boek met andere gebruikers wilt delen.

Hoe worden de meewerkende auteurs getoond?[bewerken | brontekst bewerken]

De software geeft automatisch een lijst van alle meewerkende gebruikers. Na rendering wordt per artikel onderaan een lijst aangemaakt van auteurs. Niet-geregistreerde auteurs worden niet genoemd, in plaats daarvan wordt het aantal IP-adressen genoemd.

In gedrukte boeken wordt de URL van elke opgenomen artikelversie gegeven, alsmede de URL van elke afbeelding. Daarbij wordt de licentie opgenomen van de afbeelding en van de tekst (aan het eind van het boek).

Hoe kan ik navigatiesjablonen weglaten uit de boekpresentatie?[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een boek wilt maken als Koningen van Frankrijk zie je dat elk artikel onderaan dezelfde navigatietabel Sjabloon:Navigatie koningen Frankrijk bevat. Eenvoudig de tabel inklappen helpt niet, want bij rendering wordt de hele tekst overgenomen, ook de ingevoegde tabellen en sjablonen.

Om toch te zorgen dat een sjabloon niet wordt toegevoegd aan de weergegeven tekst, moet ze worden opgenomen in de Categorie:Wikipedia:Weglaten bij afdrukken. Dit is een categorie die al voor de functie "Boek maken" bestond en gekoppeld is aan de functie "PDF-versie". Het beste kun je aan een moderator vragen de sjabloon aan de betreffende categorie toe te voegen.

Zijn er beperkingen aan de extensie "Boek maken"?[bewerken | brontekst bewerken]

Ja, de extensie wordt alleen ondersteund door de skins "Vector" (de standaard skin), "Monobook" en "Modern".

Kan ik ook in één boek zowel Nederlandse als Engelse en Duitse artikelen toevoegen?[bewerken | brontekst bewerken]

Nee, op dit moment is dat niet mogelijk. Er kunnen alleen artikelen toegevoegd worden van het Wikimedia project waarop de boekenfunctionaliteit gebruikt wordt.

Kan ik annotaties toevoegen aan mijn boek?[bewerken | brontekst bewerken]

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Daarvoor moet u aparte software gebruiken die annotaties in PDF-bestanden mogelijk maakt.

Ik heb mijn boek een verkeerde titel gegeven. Ik heb het boek opnieuw opgeslagen met een betere titel. Hoe kan ik het eerste boek weer verwijderen?[bewerken | brontekst bewerken]

Door de volgende code op de boekpagina met de verkeerde titel te plaatsen (zorg er wel voor dat u ingelogd bent):

{{nuweg|Verkeerde titel}}

Is het mogelijk om een boek in een ander formaat op te slaan of af te drukken, bijvoorbeeld 90 bij 120 mm?[bewerken | brontekst bewerken]

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

Vragen over gedrukte boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Welke omvang mag een boek hebben?[bewerken | brontekst bewerken]

De minimale boeklimiet die besteld kan worden is 100 pagina's, d.w.z. dat de prijs voor een gedrukt boek wordt bepaald op minimaal 100 pagina's. De maximale boeklimiet is 800 pagina's (bij meer dan 800 pagina's kan het boek in meerdere delen afgedrukt worden) en een boek mag niet meer dan 500 artikelen bevatten. Boeken die groter zijn, worden automatisch gesplitst. Indien men een boek bestelt dat het maximale volume te boven gaat, krijgt men dus een tweedelig boek terug.

Wat is het standaard formaat van gedrukte boeken?[bewerken | brontekst bewerken]

Een gedrukt boek heeft een formaat van ca. 21,6 * 14 cm (A5). Dit wijkt dus af van het PDF-formaat dat A4 is.

Het wordt geleverd als een normale paperback, gelijmd, met omslag in kleur en inhoud in zwart-wit.

Welke prijs berekent PediaPress?[bewerken | brontekst bewerken]

Voor bestelde boeken wordt een minimumprijs berekend van $ 8,90 exclusief verzendkosten. De prijs loopt op naar gelang het aantal pagina's. Een boek van 325 pagina's kost $ 15,65, een boek van 525 pagina's kost $ 21,65. Zie ook hier voor een indicatie van de kosten. Nadere vragen kunnen worden gesteld bij PediaPress.

Verzendkosten bedragen vanaf € 0,01 binnen Europa.

Betaling kan geschieden per credit card (Visa of MasterCard) of via PayPal.

N.B. De opgegeven prijzen zijn niet overal consistent. Bij bestelling wordt een definitieve prijs opgemaakt.

Hoe wordt een besteld boek verzonden?[bewerken | brontekst bewerken]

Voorlopig worden bestellingen "Standaard" verzonden; de termijn hiervoor is drie tot 14 werkdagen. Er wordt gewerkt aan een "Express" verzending.

Vragen over PediaPress en Wikimedia Foundation[bewerken | brontekst bewerken]

Wat is PediaPress?[bewerken | brontekst bewerken]

PediaPress is een Duits bedrijf dat open-source software ontwikkelt die aansluit op de wiki-software en is opgericht in 2007.

Wat is de connectie met de Wikimedia Foundation?[bewerken | brontekst bewerken]

De Wikimedia Foundation heeft eind 2007 een langjarig contract gesloten met PediaPress om de inhoud van de Wikimediaprojecten te ontsluiten voor PDF-formaat en druk, in samenwerking met Commonwealth of Knowledge en Open Society Institute. Zie het persbericht voor details. PediaPress schenkt 10 procent van de bruto opbrengst van gedrukte boeken aan de Wikimedia Foundation.

Waarom geeft de Wikimedia Foundation een privé-onderneming gelegenheid voor reclame?[bewerken | brontekst bewerken]

PediaPress is een bedrijf dat open source software ondersteunt. De functie "Boek maken" is beschikbaar voor iedereen die de wikisoftware heeft geïmplementeerd, en helpt daardoor vrije kennis te ontsluiten. Het bestellen van boeken is vrijwillig, men kan de samengestelde collectie ook exporteren als PDF- of ODT-file en eventueel zelf produceren, met de ter beschikking staande lay-out. De Wikimedia Foundation ziet dit als een goede manier om de content van haar projecten ook in boekvorm te verspreiden.

Overige vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Hebt u verder nog vragen over de functie "Boek maken" of een ander aspect van de Nederlandse Wikipedia, dan kunt u deze stellen bij de Helpdesk.