Hendrik, hertog van Gloucester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik, hertog van Gloucester

Hendrik Willem Frederik Albert van het Verenigd Koninkrijk, hertog van Gloucester (Engels:Henry, Duke of Gloucester) (Sandringham House, 31 maart 1900 - Barnwell, Northamptonshire, 10 juni 1974) was een lid van de Britse koninklijke familie.

Hij werd geboren als derde zoon van koning George V van het Verenigd Koninkrijk en Mary van Teck. In 1928 kreeg hij van zijn vader de titel "Hertog van Gloucester".

Hendrik koos voor een militaire carrière en ging in 1919 naar Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Hierna was hij officier bij The King's Royal Rifle Corps en de 10th Royal Hussars. In 1937 verliet hij het leger. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij opnieuw dienst en diende als verbindingsofficier. In 1955 werd hij benoemd tot veldmaarschalk, gevolgd door maarschalk van de Royal Air Force in 1958.

Eind 1944 werd hij benoemd tot gouverneur-generaal van Australië, maar dat was wegens gemis aan de benodigde kwaliteiten voor een dergelijke post geen succes. Maart 1947 legde hij de functie neer en keerde terug naar Engeland. Hierna vervulde hij nog enkel ceremoniële taken.

Huwelijk en familie[bewerken]

Hij trouwde op 6 november 1935 met Alice Christabel Montagu-Douglas-Scott. Het paar kreeg twee zoons: