Hendrik Nienhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hendrik Nienhuis
Hendrik Nienhuis.jpg
Geboren Ten Boer, 12 februari 1790
Overleden Groningen, 28 november 1862
Partij ultraconservatief (voor 1848)
Religie Gereformeerd (Ned. Hervormd);
vrijmetselaar
Functies
1829-1830;
1844-1845
rector magnificus Hogeschool te Groningen
1848 buitengewoon lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Hendrik Nienhuis (Ten Boer, 12 februari 1790Groningen, 28 november 1862) was een Gronings rechtsgeleerde en lid van de Dubbele Tweede Kamer die op belangrijke onderdelen tegen de liberale grondwetsherziening stemde. Nienhuis was een actief vrijmetselaar.

Loopbaan[bewerken]

Na een studie Romeins en hedendaags recht werd Nienhuis advocaat te Groningen en vervulde de functie van tijdelijk griffier Vredegerecht aan het kanton Leek. Daarna werd hij procureur bij de rechtbank van eerste aanleg te Groningen, om daarna hoogleraar hedendaags en burgerlijk recht te worden aan de Hogeschool te Groningen. Van de Hogeschool te Groningen werd hij tweemaal rector magnificus. Van 18 september 1848 tot 7 oktober 1848 was Nienhuis buitengewoon lid Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de provincie Groningen. Nienhuis was als conservatief voor een sterk koningschap en een tegenstander van te grote volksinvloed.

Maatschappelijke betrokkenheid[bewerken]

Hendrik Nienhuis was lid van het Genootschap Pro Excolendo Jure Patrio te Groningen, lid van het Utrechtsch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, lid van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden, en lid van de Orde der Vrijmetselaars onder het Grootoosten der Nederlanden. Als vrijmetselaar was Nienhuis de langstzittende voorzittend meester ooit van de loge L'Union Provinciale, een uit 1772 stammende vrijmetselaarsloge. Ook was hij lid van het college van groot-dignitarissen van de Orde der Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Ridderorden[bewerken]

Nienhuis werd in 1841 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Johann Hermann Gerhard Wolters
Gerrit Johan Meijer
Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen
1829–1830
1844–1845
Opvolger:
Petrus Hendriksz
August Arnold Sebastian
Voorganger:
Marcus Busch
Voorzittend meester van de loge L'Union Provinciale
1827-1856
Opvolger:
Jacob Baart de la Faille II