Hennen van Merchtenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hennen van Merchtenen (1360 – na 1415) is de schrijver van de Cornicke van Brabant (Kroniek van Brabant, 1414), een rijmkroniek van 4479 verzen.

Cornicke van Brabant[bewerken | brontekst bewerken]

Hennen was ambtenaar aan het hof van Anton van Bourgondie, hertog van Brabant en Limburg en schreef de kroniek op eigen initiatief. Dit kwam in de middeleeuwen vaker voor, al was het gebruikelijk dat schrijvers hun werk in opdracht verrichtten.

Hertog Anton kwam in 1415 om in de slag bij Azincourt, en daarna werkte Hennen zijn tekst nog bij. Een originele tekst is voor algemeen online gebruik ter beschikking gesteld door de Universiteitsbibliotheek Gent.

De dichter Guido Gezelle bezorgde in 1896 een teksteditie van de Cornicke.

Brabantsche yeesten[bewerken | brontekst bewerken]

Verondersteld wordt ook wel dat Hennen van Merchtenen medeauteur is geweest van een andere rijmkroniek, de Brabantsche yeesten. Dat werk heeft zeven boeken, en het auteurschap van de laatste twee is onzeker. De eerste vijf zijn zeker niet van de hand van Hennen, maar werden geschreven door Jan van Boendale.

Aannemelijk is dat de auteur van de laatste twee boeken behoorde tot de entourage van de Brabantse hertog Jan IV. De auteur zou vereenzelvigd kunnen worden met Wein van Cotthem.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]