Henri Dentz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri Dentz
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 16 december 1881
Roanne, Loire, Auvergne-Rhône-Alpes, Derde Franse Republiek
Overleden 13 december 1945
Fresnes, Voorlopige Regering van de Franse Republiek
Land/partij Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Frankrijk Vichy-Frankrijk
Onderdeel Armée de Terre
Vichy Franse Leger
Dienstjaren 1900 - 1943
Rang Army-FRA-OF-09.svg Generaal
(Général d'armée)
Eenheid École Spéciale Militaire de Saint-Cyr
95e régiment d'infanterie
Leiding over 15e Corps d'armée[1]
12e Corps d'armée
Gouverneur militaire de Paris
(Vichy) opperbevelhebber Levant
(Armée du Levant)[1][2]
(6 december 1940 -
29 september 1941)[3]
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Vichy Hoge Commissaris in Syrië[4]

Henri Fernand Dentz (Roanne, 16 december 1881Fresnes, 13 december 1945) was een officier in het Franse leger (Armée de Terre) en na de Franse overgave tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in het Vichy Franse Leger.

Dentz was als opperbevelhebber van de Armée du Levant en als Hoge Commissaris van de Levant verantwoordelijk voor de verdediging van het Franse mandaatgebieden Syrië en Libanon. Dentz voerde het commando over een leger van bijna 45.000 man. De autoriteiten van Vichy gaven toestemming aan de Duitse Luftwaffe en de Italiaanse Regia Aeronautica om te tanken in Syrië en Libanon voor en tijdens de Anglo-Iraakse Oorlog. Door dit voorval plande de geallieerden een invasie van de Franse mandaatgebieden.

Op 8 juni 1941 viel een troepenmacht van bijna 20.000 Australische, Indische, Vrije Franse en Britse troepen onder commando van Sir Henry M. Wilson Syrië en Libanon binnen. Damascus, de hoofdstad van Syrië, werd op 21 juni 1941 verlaten. De gevechten gingen verder in Libanon maar de Vichy-troepen bleven terrein verliezen. In juli waren de Australiërs in de buurt van Beiroet. De val van Beiroet, de hoofdstad van Libanon, betekende het einde van de oorlog. Op 10 juli toen de Australische 21ste Brigade op te punt stond om Beiroet binnen te trekken verzocht Dentz om een wapenstilstand. Op 12 juli kwam er een staakt-het-vuren. Tijdens het staakt-het-vuren beval Dentz schepen en vliegtuigen die onder zijn commando stonden om naar Turkije te gaan waar ze geïnterneerd werden.

De wapenstilstand werd op 14 juli in het Palestijnse Akko getekend. Er waren 37.736 Vichy-Franse krijgsgevangen die het conflict overleefden. De meeste van hen kozen ervoor om te worden gerepatrieerd naar Frankrijk dan om dienst te nemen bij de Vrije Fransen.

In januari 1945 werd Dentz ter dood veroordeeld wegens hulp aan de asmogendheden. Charles de Gaulle zette de straf later om in levenslang. Hij overleed nog tijdens gevangenschap.

Militaire carrière[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]