Naar inhoud springen

Henry Bernard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maison de la Radio in Parijs
Palais de l'Europe bij Straatsburg

Henry Bernard (Albertville, 21 februari 1912 - Parijs, 10 december 1994) was een Frans architect en stedenbouwkundige.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bernard studeerde aan de École nationale supérieure des beaux-arts, behaalde in 1938 zijn diploma als door de overheid gecertificeerd architect (DPLG) en won in 1938 de Prix de Rome in de discipline architectuur. Henry Bernard was architect van meerdere civiele bouwwerken en nationale paleizen, hoofdstedenbouwkundige van de stad Grenoble en vervolgens van het Atelier parisien d'urbanisme (APUR) en hoofd van de werkplaats aan de École nationale supérieure des beaux-arts in Parijs.

Na de Tweede Wereldoorlog nam hij, onder leiding van Marc Brillaud de Laujardière, deel aan de wederopbouw van Caen door er de universiteit te bouwen. In 1958 gaf generaal de Gaulle de architect de opdracht om na te denken over de reconstructie van het Tuilerieënpaleis om er de residentie van de president van de republiek van te maken.

Hij werd in 1968 verkozen tot lid van de Académie des beaux-arts in de zetel van de schilder en decorateur Jean Dupas, die was overgeplaatst naar de architectuurafdeling. Hij was voorzitter van 1988 tot aan zijn dood in 1994.

Realisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Henry Bernard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.