Henry F. Phillips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phillips-kruiskopschroef

Henry F. Phillips (1890–1958) was een zakenman uit Portland (Oregon) in de Verenigde Staten. Hij was de koper van het ontwerp van de kruiskopschroef en de kruiskopschroevendraaier. In de V.S. spreekt men dan ook over een Phillips screw.[1]

Het belangrijkste punt aan het ontwerp van deze kruiskopschroef ligt in zijn zelf centrerende eigenschappen wat makkelijk is voor geautomatiseerde productielijnen en elektrische schroevendraaiers.[2] Phillips' grootste bijdrage was dat hij het concept van de schroef introduceerde bij schroevenmakers en de auto-industrie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Phillips was een ingenieur, en een bekende van John P. Thompson,[3] die het zelf centrerende ontwerp aan Phillips verkocht in 1935 nadat het hem niet gelukt was om fabrikanten te interesseren. Phillips richtte de Phillips Screw Company op in 1934 en, na het verfijnen van het ontwerp (V.S. Patenten #2,046,343 en #2,046,837 to 2,046,840) voor de "American Screw Company" uit Providence, Rhode Island, lukte het hem om het ontwerp snel door de industrie op te laten nemen.[4] Een van de eerste klanten was General Motors voor de productielijnen van de Cadillac. Rond 1940 had 85% van de schroevenfabrikanten in de V.S. een licentie voor het ontwerp.[5] In 1945 verkocht Phillips alle patenten aan de Ford Motor Company voor ongeveer $ 5 miljoen. Door gezondheidsproblemen ging Phillips in 1945 met pensioen. Hij overleed in 1958.