Schroevendraaier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een eenvoudige schroevendraaier.

Een schroevendraaier is een stuk gereedschap waarmee schroeven worden aangebracht en verwijderd. Het bestaat uit een handvat met een metalen steel waarvan het uiteinde zo gevormd is dat het in de kop van een schroef past.

Schroevendraaiers zijn in velerlei soorten, afmetingen en kwaliteiten verkrijgbaar. Er bestaan schroevendraaiers met een platte punt, alsook met een ster- of kruiskop. Goede schroevendraaiers zijn vervaardigd van speciale staalsoorten. Bij een juiste toepassing zijn ze praktisch onbreekbaar. Het heft van een schroevendraaier wordt meestal gemaakt van een slagvaste, onbreekbare kunststof. Soms vervaardigt men het heft nog van een taaie houtsoort. De grootte van schroevendraaier en schroef dienen bij elkaar te 'passen'.

In plaats van grote schroevendraaiers worden tegenwoordig vaker schroefboormachines met losse schroefbits gebruikt. Deze zeskantige stiftjes zijn er in velerlei vormen, de kop kan kruisvormig of stervormig, plat, zeskantig of vierkant zijn. De bits worden in een magnetische houder geplaatst die in de boormachine wordt geklemd. Toch gebruikt men niet voor alle schroeven een schroefboormachine. Horlogemakers en instrumentmakers bijvoorbeeld gebruiken voor het fijne werk heel speciale kleine schroevendraaiers.

Doorgaans worden schroeven rechtsom vastgedraaid en linksom los.

Veelgebruikte types schroevendraaiers:

  • sleufkopschroevendraaier (plat);
  • phillipsschroevendraaier PH (kruiskop zonder verdere markering);
  • pozidrivschroevendraaier PZ (kruiskop met extra sterretje).
Links de phillips kruiskop en rechts de Pozidriv-schroef en bit

De laatste twee types lijken op elkaar en worden daardoor soms verwisseld. Aangezien de hoek van de kop verschillend is en Pozidriv vier extra ribben heeft, zal alleen een goede passing optreden indien het juiste gereedschap wordt toegepast. Bij gebruik van het juiste Pozidriv-schroefbit of schroevendraaier zal de schroef ook bij horizontaal houden van de schroef in het bit blijven zitten.

Er bestaan schroevendraaiers voor bijna elke kop, maar deze zijn minder courant. Een paar voorbeelden zijn:

  • buitenzeskant;
  • inbus;
  • torx;
  • Tri-Wing (TW).
  • Xeno (SL/PZ, combinatie van sleuf en Pozidriv)

De grootte van de kop wordt aangeduid met een getal. Bijvoorbeeld: een PZ2-schroevendraaier heeft een grote sterkop.

Voor werk aan elektrische installaties bestaan er geïsoleerde schroevendraaiers, die meestal tot een spanning van 1000V veilig zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Witold Rybczynski, One Good Turn: A Natural History of the Screwdriver and the Screw. Toronto: Harper Flamingo Canada, 2000, ISBN 0002000318.
Zie de categorie Screwdrivers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.