Herenstraat (Nieuwegein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Antoine.01 (overleg | bijdragen) op 10 mei 2019 om 23:47. (Linkfix + dode links hersteld)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Herenstraat
Herenstraat 18, gebouwd deels in de 18de en 19de eeuw (rijksmonument)
Geografische informatie
Locatie       Nieuwegein
Stadsdeel Jutphaas
Begin Symfonielaan en Structuurbaan
Eind Kruyderlaan
Lengte circa 1,5 km
Algemene informatie
Naam sinds 1 juli 1971
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen Voormalige gemeentehuis op nr. 9 en smederij op nr. 48
Overig monumenten
Portaal  Portaalicoon   Verkeer en vervoer

De Herenstraat is een straat in de Nederlandse plaats Nieuwegein, voorheen het dorp Jutphaas. De straat loopt vanaf de Structuurbaan en Symfonielaan tot aan de Kruyderlaan waarin hij overgaat. Parallel aan de Herenstraat stroomt het Merwedekanaal. Tot de zijstraten behoort de Buxtehudelaan, Utrechtsestraatweg, Het Sluisje, Armensteeg, Schoolstraat, Vredebestlaan en de Hildo Kropstraat. Aan de Herenstraat staan tal van rijksmonumenten. De straat is ongeveer 1,5 km lang.

Geschiedenis

De Herenstraat heette voorheen Dorpstraat, totdat op 1 juli 1971 de dorpen Jutphaas en Vreeswijk zijn samengevoegd tot de nieuw gevormde gemeente Nieuwegein.[1] Tot 1892 stroomde langs de Dorpstraat de Keulse Vaart die uiteindelijk onderdeel werd van het Merwedekanaal en de naam hierdoor verdween, met daaroverheen ooit de houten "Rijnhuizerbrug"[2] thans een moderne ophaalbrug.[3] Aan de Herenstraat bevindt zich ook herberg "De Zwaan"[4] die er al was in de 17e eeuw, toen onder de naam "De Witte Zwaan". Het pand wat er nu staat is 19e-eeuws met nog wat bewaard gebleven elementen uit de 18e eeuw.[5] Aan de Herenstraat 9 staat het voormalige (neorenaissance) gemeentehuis van Jutphaas uit 1910.[6]

Fotogalerij

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Herenstraat (Nieuwegein) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.