Herman Coster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Infobox Persoon
Portret van Coster door Johan Antoni de Jonge (Collectie Universiteit Leiden)
Algemene informatie
Volledige naam Hermanus Jacobus Coster
Geboren 30 juni 1865
Alkmaar
Overleden 21 oktober 1899
Elandslaagte
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep advocaat
Bekend van Slag bij Elandslaagte
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Hermanus Jacobus Coster (Alkmaar, 30 juni 1865 - Elandslaagte, 21 oktober 1899) was een Nederlands advocaat.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Herman Coster volgde zijn schoolopleiding aan de H.B.S. te Alkmaar en het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Daarna ging hij rechten studeren in Leiden waar hij ook president van het studentencorps werd. Zijn oom, de Haagse arts T.H. Blom Coster, was tijdens zijn studie zijn beschermheer. Herman Coster sympathiseerde met de jonge Vlaamse Beweging. Hij promoveerde in 1890 op het proefschrift Openbare vrijwillige verkoping.

Toen zijn familie failliet ging, vertrok hij naar Transvaal. Hij werd advocaat en trad van 1895-1897 op verzoek van Paul Kruger op als staatsprocureur. Na een belediging van de "Hollanders" door Kruger nam Coster ontslag en ging hij weer werken als advocaat.

Coster werd gedood tijdens de slag bij Elandslaagte waarbij ook officier Cars Geerts de Jonge sneuvelde en zeven manschappen: P.J. van den Broek, H. van Cittert, J.A. Lepeltak Kieft, Jan Moora, J.Th. Rummeling, M. Schaink, F.W. Wagner. Hun namen stonden op een monument ter plaatse, dat in 2014 werd verwoest. De gestorvenen maakten deel uit van het Hollanderkorps, een vrijwilligerseenheid van 130 mannen die een maand eerder was opgericht. De Slag bij Elandslaagte was het eerste en meteen laatste optreden van het korps. Er werden na de slag ook nog ca. 35 mannen gevangengenomen.

Nagedachtenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1900 werd in Leiden het Herman Costerfonds gesticht voor Afrikaanse en Nederlandse studenten. Onder andere kreeg Anna Petronella van Heerden een beurs uit dat fonds.[1] Zij werd de eerste vrouwelijke Afrikaans sprekende arts.

In Den Haag is in 1904 de Hermanus Costerstraat naar hem genoemd. Deze ligt in het Transvaalkwartier, dat toen werd aangelegd. In 1915 is de naam Herman Costerstraat geworden. Hier bevindt zich de grote Haagse markt. Ook Wassenaar kent een Herman Costerstraat, die aansluit op de Paul Krugerstraat - vernoemd naar de president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. In de Rotterdamse Afrikaanderwijk is de Herman Costerstraat een zijstraat van de grotere Paul Krugerstraat.

Bij de ingang van het Leidse academiegebouw bevindt zich een plaque ter nagedachtenis aan Herman Coster. Deze werd in 1901 aangebracht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hermanus Jacob Coster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.