Naar inhoud springen

Hermione Baddeley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hermione Baddeley
Baddeley in de jaren 70
Algemene informatie
Volledige naam Hermione Youlanda Ruby Clinton-Baddeley
Geboren 13 november 1906
Overleden 19 augustus 1986
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1927-1982
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hermione Youlanda Ruby Clinton-Baddeley (Broseley, Shropshire, 13 november 1906 - Los Angeles, Californië, 19 augustus 1986), bekend als Hermione Baddeley, was een Brits theater-, televisie- en filmactrice. Ze is het meest bekend van haar rol Ellen in de film Mary Poppins.

Baddeley (links) als Mrs. Naugatuck in Maude

Nadat ze haar carrière begon in het theater speelde ze ook in meerdere films, vaak in een bijrol. In 1959 speelde ze in Room at the Top de rol van Elspeth, beste vriendin van het personage van hoofdrolspeelster Simone Signoret. Hoewel ze slechts 2 minuten en 19 seconden in beeld was werd ze genomineerd voor zowel een BAFTA als een Oscar. Haar rol is zelfs de kortste die ooit voor een Oscar genomineerd werd.

In 1963 werd ze genomineerd voor een Tony Award voor het stuk The Milk Train Doesn't Stop Here Anymore. Een jaar later speelde ze de rol van huishoudster Ellen in Mary Poppins. Gezien het succes van de film, haar meest bekende rol.

In de jaren zeventig speelde ze voornamelijk gastrollen in series als The Love Boat en Little House on the Prairie. Ze deed ook stemmenwerk voor animatiefilms zoals De Aristokatten (1970) en The Secret of NIMH (1982). Van 1974 tot 1977 speelde ze ook de bijrol Mrs. Nell Naugatuck in de serie Maude, waarvoor ze een Golden Globe won.

Baddeley trouwde in 1928 met David Tennant, eigenaar van de Gargoyle Club in Londen. Een jaar eerder hadden ze al een dochter Pauline (1927-2008), die later ook actrice werd. Ze kregen ook een zoon David. In 1937 ging het koppel uit elkaar.

In 1940 trouwde ze met majoor John Henry. Dat huwelijk liep in 1946 op de klippen. Ze had een korte romance met de 22 jaar jongere acteur Laurence Harvey. Hij vroeg haar ten huwelijk, maar zij vond het leeftijdsverschil toch te groot.

Ze was toegewijd aan dieren en droeg haar autobiografie The Unsinkable Hermione Baddeley op aan haar hond. Ze overleed op 19 augustus 1986 na een beroerte.

Haar oudere zuster Angela Baddeley was ook een bekende actrice.

Lijst van acteerprijzen en -nominaties
Jaar Prijs Categorie Titel Resultaat
1959
BAFTA Award Beste Britse acrice Room at the Top Genomineerd
1960
Academy Award Beste vrouwelijke bijrol Room at the Top Genomineerd
1976
Golden Globe Beste vrouwelijke bijrol - televisie Maude Gewonnen
[bewerken | brontekst bewerken]