Hervormde kerk (Heerewaarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hervormde kerk
Hervormde kerk
Plaats Heerewaarden
Denominatie Protestantse Kerk in Nederland
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 24′ OL
Gebouwd in 1850
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  21200
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neogotiek
Toren geveltoren
Detailkaart
Hervormde kerk (Gelderland)
Hervormde kerk
Afbeeldingen
Orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is de protestantse kerk van Heerewaarden, gelegen aan Hogestraat 20.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 997 werd Heerewaarden door keizer Otto III geschonken aan Notger, bisschop van Luik. Toen werd een kerk gesticht te Heerewaarden, maar eerder zou er ook een klooster geweest zijn. Bij de introductie van de Reformatie, plaatsvindend na de herovering van Fort Sint-Andries en Heerewaarden door de Staatsen, speelde de plaatselijke pastoor, Jan Aertsen Wonder, een rol. Hij ging omstreeks 1600, wellicht al eerder, tot de calvinistische godsdienst over, samen met een groot deel van zijn parochianen. Hij werd predikant en bleef dat tot 1615.

De oude kerk was verwoest door de troebelen. Daarom werd omstreeks 1605 een nieuwe kerk gebouwd. In de eerste helft van de 19e eeuw raakte deze in verval. Ook waren er klachten omtrent de nadelige uitwasemingen des zomers in de kerk, ten gevolge van de bijzettingen die er nog steeds plaatsvonden. In 1849 werd daarom een nieuwe kerk gebouwd, met bakstenen van de plaatselijke baksteenfabrikant, Ambrosius genaamd. De kerk werd in 1850 in gebruik genomen.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een bakstenen zaalkerk met neogotische en neoclassicistische invloeden. Er is een vierkant bakstenen geveltorentje, geflankeerd door een ingezwenkte topgevel en bekroond met een achtkante ingesnoerde naaldspits.

De kerk bezit een preekstoel van 1738 in Lodewijk XIV-stijl. Het orgel is van 1897 en werd gebouwd door de Arnhemse firma Leichel & Zn.

Zie de categorie Hervormde Kerk, Heerewaarden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.