Woning en atelier van Horta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Het Hortahuis)
Woning en atelier van Horta
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Herenhuizen van de architect Victor Horta (Brussel)
Land Vlag van België België
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1005
Inschrijving 2000 (24e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

In het atelier en de woning van Victor Horta, (Amerikaansestraat 25, Sint-Gillis, Brussel) bevindt zich nu het Hortamuseum. Samen met drie andere art-nouveauhuizen van Horta, behoort het tot de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Deze twee gebouwen werden gebouwd tussen 1898 en 1901 en bevatten drie trappenhuizen: een voor de bewoners, een voor het architectenbureau dat hier was ondergebracht en een derde voor de bedienden. Maar het is vooral de plattegrond en het vernieuwend ruimteconcept van het huis dat baanbrekend was: de kamers geven uit op het met een glazen lichtkoepel bekroonde trappenhuis, waardoor de lichtinval sterk wordt bevorderd.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hortamuseum wordt in 2012 uitgebreid via de aankoop van de woning links ervan, een ontwerp van architect Jules Brunfaut. Het zal na een grondige verbouwing deel uitmaken van het museum. Dit dankzij Beliris, een samenwerkingsovereenkomst waarmee de federale overheid en het Brussels Gewest de uitstraling van Brussel wil vergroten.
In de uitbreiding is er plaats voor Horta's archief: 800 gipsafdrukken van Horta's ontwerpen van deurklinken, klokken of grafmonumenten, architectuurplannen, foto's van interieurs. Er zal een bibliotheek van een vierduizend titels over Horta komen. Op de eerste verdieping is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen over met de art nouveau verwante thema's.

Het Hortamuseum was de winnaar van de Brusselse MuseumPrijs 2012.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Victor Horta Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.