Het Landeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Landeke
Het Landeke
Basisgegevens
Plaats Werkendam
Bouwjaar 1902
Verdwenen 1953
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Functie poldermolen
Bestemming  wonen
Huidig gebruik  wonen
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  515773
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Het Landeke is de naam van een onttakelde poldermolen nabij Werkendam in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is een ronde stenen molen van het type grondzeiler en ze werd opgericht in 1902. De molen bevindt zich aan Schans 41c in Polder Johannisseland ten oosten van Werkendam.

De molen heeft een voorganger gehad die echter in 1901 is afgebrand. Het betrof een achtkante grondzeiler die een sterk leek op de nabijgelegen Vervoorne Molen en wellicht in hetzelfde jaar (omstreeks 1700) moet zijn gebouwd. Na de brand werd op de fundamenten van de oude molen de nieuwe, huidige ronde stenen molen gebouwd.

In 1953 werd de molen onttakeld. De huidige eigenaar gebruikt de sterk vervallen molen als vakantiehuisje. Wat nog rest is de romp met de kap. Restauratie bleek niet mogelijk aangezien de molen inmiddels midden in een populierenbosje is gelegen. Het is één der laatste door windkracht aangedreven poldermolens die in Nederland werd gebouwd (afgezien van windmotoren) en hij is geklasseerd als rijksmonument.

Het Landeke in 1980
Zie de categorie Het Landeke, Werkendam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.