Het Poëziecircus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Poëziecircus was een literair productiehuis in Utrecht van 1996 tot 2013. Het Poëziecircus maakte jaarlijks tien tot twintig producties op het snijvlak van poëzie en andere kunstdisciplines. Daarnaast organiseerde Het Poëziecircus sinds 2006 jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Poëziecircus werd in 1996 opgericht in Utrecht door Ingmar Heytze, Tim van der Veer en Vincent Kramer, die het de eerste tien jaar hebben georganiseerd. In de eerste jaren deden steeds meer vrienden en vrijwilligers mee, waaronder Vrouwkje Tuinman. Midden jaren negentig waren er weinig podia waren waar beginnende dichters konden voordragen voor publiek, dus pakten zij deze handschoen op. In de eerste jaren lag de nadruk op multidisciplinaire podiumavonden met jonge, onbekende dichters, musici, cabaretiers en andere podiumkunstenaars. Later kwamen daar bekendere dichters en andere performers bij, literaire diners, een maandelijkse poetry slam en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Van een vrijwilligersorganisatie ontwikkelde Het Poëziecircus zich tot een semi-professionele organisatie, met als zakelijk leider, aanvankelijk Michaël Stoker. En toen hij de leiding van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht op zich nam, Steffie de Vaan. Artistiek leider was Gina van den Berg. Per 1 januari 2013 is Het Poëziecircus gefuseerd met de SLAU en enkele andere literaire organisaties in Utrecht tot Stichting Het Literatuurhuis. Sinds 2020 opereert Het Literatuurhuis onder de naam ILFU - International Literature Festival Utrecht.

Producties[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de genoemde activiteiten organiseerde het Poëziecircus in 2008 het festival "Pessoa in Nederland", rondom de belangrijke Portugese dichter Fernando Pessoa. In 2009 wordt een online openbaar archief gelanceerd met geluidsopnames van voordrachten van een groot aantal Nederlandse dichters uit de 21e eeuw.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]