Wintertuin (productiehuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nieuwe Oost / Wintertuin
Oprichting 2004[1]
Oprichter(s) Frank Tazelaar
Sector Cultuur
Website Wintertuin
Portaal  Portaalicoon   Economie

Wintertuin is een productiehuis in de Nederlandse stad Nijmegen. Wintertuin organiseert jaarlijks verschillende literatuurfestivals, waaronder het Wintertuinfestival in Nijmegen in de laatste week van november, en Nieuwe Types, een festival voor nieuwe literatuur in Arnhem, in de laatste week van juni.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het productiehuis is voorgekomen uit het Wintertuinfestival, een evenement dat in 1991 in Arnhem van start ging met de Stichting De Wintertuin.[2] Tot 1999 was dat een tweejaarlijks festival van vier dagen in Arnhem en Nijmegen. Directeuren waren Ares Koopman tot 1996 en Jos Joosten tot 1998.

Vanaf 1999 is Frank Tazelaar directeur en vindt het Wintertuinfestival jaarlijks plaats. In 2004[1] werd Literair Productiehuis Wintertuin opgericht en sindsdien worden er het hele jaar door activiteiten georganiseerd in Nederland, België en Duitsland.

In oktober 2017 is Wintertuin op het gebied van talentontwikkeling aangesloten bij productiehuis De Nieuwe Oost. Sindsdien zijn de activiteiten op het gebied van talentontwikkeling samen met Generale Oost uit Arnhem en Productiehuis Oost-Nederland uit Deventer ondergebracht in De Nieuwe Oost.[3]

Producties[bewerken | brontekst bewerken]

Recente producties[bron?] van theateruitvoeringen tot tentoonstellingen en concerten waren te zien in Bellevue en de Melkweg in Amsterdam, Patronaat te Haarlem, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en tijdens festivals als Lowlands en De Nachten in Antwerpen.

Uitgeverij[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2009 geeft Wintertuin ook boeken uit. In het fonds van Wintertuin worden niet alleen boeken uitgegeven die bij producties en projecten horen, maar ook zelfstandige publicaties. De focus ligt daarbij op boeken die niet snel bij een reguliere uitgeverij zullen verschijnen en aansluiten op de multidisciplinaire geest van de Wintertuin.

Agentschap[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2014 is Wintertuin naast productiehuis ook literair agent. Een kleine groep talentvolle, jonge schrijvers wordt door Wintertuin intensief begeleid bij hun carrière. De schrijvers krijgen zowel artistieke ondersteuning als coaching bij de opbouw van hun beroepspraktijk. Wintertuin is een agentschap nieuwe stijl. Naast vertegenwoordiging van de auteurs biedt Wintertuin een compleet platform: redactionele begeleiding bij de totstandkoming van nieuw werk, optredens in literaire producties en tijdens (literaire) evenementen en de mogelijkheid les te geven binnen het workshopprogramma van Wintertuin.

Op de vrijdag van het jaarlijkse Wintertuinfestival presenterenschrijvers uit het agentschap zich aan het grote publiek met de presentatie van hun chapbook, een kleine publicatie waarin het kunnen van de auteur getoond wordt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]