Jos Joosten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jos Joosten (Rotterdam, 15 november 1964) is sinds 1 februari 2006 hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van 1997 tot 2007 was hij poëzierecensent van de Vlaamse krant de Standaard. Hij maakt deel uit van de kernredactie van Dietsche Warande en Belfort en was eerder redacteur van onder meer Parmentier.

In 1996 promoveerde Joosten bij de Nijmeegse hoogleraar Kees Fens en de aan de Nijmeegse universiteit verbonden Vlaamse literatuursocioloog Bert Vanheste op Feit en tussenkomst, een studie naar het Vlaamse avant-gardetijdschrift Tijd en Mens, dat tussen 1949 en 1955 bestond. Samen met Marc Beerens richtte hij in 1996 Uitgeverij Vantilt op, in eerste instantie om zijn proefschrift te kunnen uitgeven. Joosten heeft maar kort deel uitgemaakt van de uitgeverij.

Joosten publiceerde verder verschillende studies en essaybundels, waaronder Onttachtiging. Essays over eigentijdse poëzie en poëziekritiek (2003), Alleenspraak (2003), Postmoderne poëzie in Nederland en Vlaanderen (samen met Thomas Vaessens), Misbaar: hoe literatuur literatuur wordt (2008) en Staande receptie: over literatuur, kritiek en literatuurwetenschap (2012).

Sinds 2010 is Jos Joosten voorzitter van Numaga, vereniging tot beoefening van de Geschiedenis van Nijmegen en Omgeving.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]