Het Steen (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Arafi (overleg | bijdragen) op 31 jan 2007 om 17:39. (+coord)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Steen
Het Steen

Het Steen is een deel van een voormalige burcht aan de rechter Schelde-oever in de stad Antwerpen. Het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen, werd gebouwd rond 1200-1225 en werd destijds Antwerpse burcht genoemd. Rond 1520, ten tijde van Karel V, werd de burcht grondig verbouwd en noemde men het voortaan "'s Heeren Steen".

Het gebouw werd tot 1827 als gevangenis gebruikt, wat het in ieder geval al sinds 1303 geweest was. Het overgrote deel van de burcht werd in de 19e eeuw afgebroken bij het rechttrekken van de kades en het verbreden van de Schelde. Het overgebleven gebouw kreeg de benaming "Het Steen".

In een nis boven de grote ingangsboog staat een wijdbeens beeldje dat "de god Semini" moet voorstellen. Origineel had dit beeld ook een lange rechtopstaande penis. Deze god stond voor "vruchtbaarheid" en werd vroeger door velen vereerd bij vruchtbaarheidsproblemen. In de 17de eeuw vonden de Jezuïten dit niet kunnen en hebben ze de penis er afgehakt. Dit feit werd door vele vroegere en hedendaagse Antwerpse troubadours bezongen.

Sinds 1952 is in het Steen het Nationaal Scheepvaartmuseum gevestigd.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Burg Steen op Wikimedia Commons.