Het schotschrift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het schotschrift is een hoorspel naar Die Schmähschrift oder Königin gegen Defoe: Erzählt nach den Aufzeichnungen eines gewissen Josiah Creech (1970) van Stefan Heym. Evelien van Leeuwen vertaalde het boek en Louis Houët bewerkte het. De KRO zond het hoorspel uit op maandag 29 maart 1982. De regisseur was Cox Habbema. Het hoorspel duurde 81 minuten.

Rolbezetting[bewerken]

Inhoud[bewerken]

Dagboekaantekeningen van een Engelse overheidsdienaar, gedateerd 18 december 1702 tot 3 augustus 1703. De overheidsdienaar maakt jacht op de schrijver Daniel Defoe wegens diens pamflet uit 1702 The Shortest Way with Dissenters or: Proposals for the Establishment of the Church (Korte metten met de Dissenters), dat de intolerantie van de staat aan de kaak stelt. Stefan Heym was in de DDR zelf het slachtoffer van intolerantie: hij werd als een “vijandig-negatief” auteur beschouwd en mocht niet meer publiceren.

Bibliografie[bewerken]

  • Het schotschrift of Koningin tegen Defoe. Naar de aantekeningen van een zekere Josiah Creech verteld door Stephan Heym is in 1980 verschenen bij Het Wereldvenster te Baarn.