Heterarchie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heterarchie (Grieks: ἕτερος heteros = 'ander, (het) andere' en ἄρχειν archein = 'heersen') is een begrip uit de organisatietheorie. Het begrip werd ingevoerd door de neurofysioloog en cyberneticus Warren McCulloch in samenhang met het functioneren van neurale netwerken als complement van het begrip hiërarchie. Heden ten dage wordt dit begrip weer meer toegepast door de managementtheorie – in het bijzonder voor de precisering van het begrip decentralisatie.

In een heterarchie staan de organisatie-eenheden niet in een verhouding van hoger en lager, maar staan min of meer gelijkwaardig naast elkaar. Heterarchie staat voor zelfbestuur en zelfbestemming en benadrukt decentrale en bottom-up-beslissingen. Iedere deelnemer cq. organisatie-eenheid van een heterarchische organisatie is dus tegelijkertijd manager van deze organisatie.

De heterarchische structuur van een onderneming of van een netwerk is de tegenhanger van de hiërarchische structuur. De coördinatie en samenwerking binnen een onderneming ontstaan gelijkwaardig en de machtsverhoudingen binnen de onderneming zijn neutraal. In het ene geval zal de ene persoon als leider optreden, in het andere geval een andere persoon.

Natuurlijk zijn er in elke organisatie of vereniging van mensen (hoe heterarchisch ook bedoeld) altijd ook vaste verhoudingen. Zo zal de (veel) jongere de oudere gehoorzamen, de minder ervaren de meer ervaren, de volgzame de leider, de zwakkere de sterkere enzovoorts.

Externe links[bewerken]