Hic sunt dracones
Hic sunt dracones of in kapitalen HC SVNT DRACONES is Latijn voor "hier zijn draken". Het is afkomstig uit de cartografie en het is, ten onrechte, synoniem geworden voor kaartenmakers die hun verbeelding lieten spreken bij gebrek aan kennis over verre oorden.
Bron
[bewerken | brontekst bewerken]Bij de productie van vroege wereldkaarten en globes ontbrak het de makers vaak aan gedetailleerde gegevens over grote delen van de Aarde. Vaak beschreven of tekenden ze fabeldieren als reuzenslangen en andere monsters in een witte vlek op de kaart. Op een globe die mogelijk in 1504 werd vervaardigd en die uit twee halve struisvogeleieren werd gemaakt, staat de tekst HC SVNT DRACONES bij de kust van Zuidoost-Azië.[1] Op de globe van Hunt-Lenox, die van enkele jaren later is, staat deze tekst ook.
De genoemde globes zijn de enige bekende cartografische producten die de tekst hic sunt dracones gebruikten en ze lijken zozeer op elkaar dat ze mogelijk van dezelfde bron zijn.[1] De notie dat cartografen deze tekst vroeger massaal op kaarten gebruikten, moet als broodjeaapverhaal beschouwd worden.[2]
Sedertdien is deze term, als origineel of in het Engels ("here be dragons") een gevleugeld begrip geworden voor onbekend of gevaarlijk terrein. Dat komt niet in de laatste plaats door de populaire cultuur, zoals in het computerspel Divinity II: Ego Draconis. Jean-Luc Picard gebruikt het begrip in een aflevering van Star Trek: The Next Generation om onbekende ruimte mee aan te duiden.
Programmeren
[bewerken | brontekst bewerken]Bij het programmeren van computers wordt de tekst soms gebruikt om bijzonder complexe delen van de code te markeren, opdat anderen er slechts met behoedzaamheid mee aan de gang gaan. In versie 3.5 van Mozilla's Firefox verscheen de Engelse tekst bij het openen van het configuratiescherm, om een vergelijkbare reden.
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Hic sunt dracones op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Here be dragons op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ a b (en) Oldest globe to depict the New World may have been discovered, The Washington Post, 19 augustus 2013. Gearchiveerd op 18 augustus 2022.
- ↑ (en) No Old Maps Actually Say 'Here Be Dragons', The Atlantic, geraadpleegd 21 juli 2015.