Hillbilly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hillbilly is een pejoratieve term waarmee in de Verenigde Staten armere en lager opgeleide personen uit het Appalachengebied werden aangeduid. Later verspreidde de term zich naar een meer algemene aanduiding van arme laag opgeleide personen uit heuvelachtige plattelandsgebieden. Er is een muziekstroming naar deze term vernoemd, de hillbilly-muziek. In deze context is "hillbilly" eerder een geuzennaam.

Verwante aanduidingen zijn onder andere redneck, cracker en white trash.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de term is onduidelijk. Een theorie gaat ervan uit dat de term zijn oorsprong vindt in de Slag aan de Boyne in 1690. Hier werden de protestanten uit Ulster die de zijde van koning Willem ("King Billy") hadden gekozen, aangeduid als Billy-boys door hun katholieke tegenstanders. Deze term zou later naar de Verenigde Staten zijn meeverhuisd. In de Appalachen vestigden zich voornamelijk protestantse Schotse en Duitse immigranten die eveneens als Billy's werden aangeduid. Nu waren het dus "hillbilly's", Billy's uit de heuvels. Een andere theorie gaat ervan uit dat de term afkomstig is van de aldaar onder Duitse immigranten veel voorkomende voornaam Wilhelm (Wilhelm → Will → Willy → Billy).

Stereotypering[bewerken | brontekst bewerken]

De term is vanwege de sterke stereotypering pejoratief. De volgende beweringen doen de ronde over hillbilly's in de Verenigde Staten:

  • Een hillbilly is een laagopgeleide blanke die plat praat en op het platteland of in een klein dorp woont;
  • Hillbilly's drinken veel moonshine, zelfgestookte sterkedrank;
  • Ze wonen in een krakkemikkig houten huis of in een trailer ("trailerpark trash");
  • Ze zijn analfabeet en laagopgeleid;
  • Hillbilly's zijn arm. Meestal zijn ze boer van beroep;
  • Ze kleden zich als volgt: blauwe boerenoverall, blokjesbloes, en soms een strohoed. Nette kleding hebben ze niet en als ze die wel hebben dragen ze die nooit;
  • Ze trouwen met hun familie waardoor hun kinderen aangeboren ziektes hebben.

Hillbilly-muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De hillbilly song "Little Log Cabin In The Lane", uitgevoerd door Fiddlin' John Carson.
"Little Old Cabin in the Lane" door Gid Tanner opgenomen op 3 maart 1924. Deze versie was een van de belangrijkste country-"hits" uit 1924.

De Hillbilly-muziek ontstond in de jaren 1920 toen de countrymuziek commerciëler werd. De muziekstijl werd genoemd naar de analfabete en arme bergbewoners (de Hillbillies) die leefden in het Appalachengebergte in Tennessee. De microfoon bestond nog niet, waardoor de zanger zijn liedje zo hard mogelijk inzong in een opnamehoorn, begeleid door vooral de gitaar en de banjo, maar ook de viool en de contrabas.

Deze muziekstijl had geen officiële naam en werd door veel Amerikanen aangehoord met lichte spot. Men probeerde eerst met termen als "Old Time Songs" en "Old Familiar Tunes" deze muziek te duiden, totdat men uitkwam op Hillbilly.

Sommigen gingen zelfs zo ver deze muziek te bestempelen als muziek voor de "poor white trash". Volgens anderen was dit ten onrechte, want volgens hen waren de muzikanten heel goed en was de muziek zeer populair.

De bekendste artiesten uit die jaren waren de Carter Family. Deze groep legde de basis voor wat later de countrymuziek zou gaan worden. In de jaren 40 maakte de Hillbilly-muziek weer plaats voor de meer up-tempostijl van de Rockabilly-muziek waar Elvis Presley symbool voor staat.