Hobo (lettertype)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hobo
Voorbeeld van Hobo
Voorbeeld van Hobo
Stijl decoratief
Classificatie Manuaren
Uitgeverij American Type Founders
Letterontwerper Morris Fuller Benton

Hobo is een lettertype gecreëerd in 1910 door de Amerikaanse letterontwerper Morris Fuller Benton voor de lettergieterij American Type Founders (ATF).

Hobo is een vrolijke, informele display letter die al ruim 100 jaar bestaat en is vandaag de dag nog zeer populair. De stevige letter leent zich uitermate goed voor in grote corpsen gedrukte teksten zoals uitnodigingen, posters, spandoeken en uithangborden. Hobo is geïnspireerd op de eigentijdse organische look and feel van de Art Nouveau stroming uit begin 1900.

Volgens Mac McGrew (van het boek "American Metal Typefaces of the Twentieth Century") was Hobo getekend en naamloos aangeleverd aan de lettergieterij. De ontwerpen lagen daar maar en er was maar geen tijd om ze te snijden en te gieten, zodat ondertussen gesproken werd van wat men nu eigenlijk moest met "that old hobo". De gesneden mallen werden uiteindelijk verder verwerkt tot loden zetletters door de gieterij Intertype. In 1915 kwam ook Light Hobo uit.

Eigenschappen[bewerken]

Elke letter is gebogen en niet 1 heeft rechte lijnen. Schreven zijn niet aanwezig maar worden gesuggereerd door de uitstulpingen op plaatsen waar normaliter de schreven zouden zitten. De letters hebben een grote x-hoogte en de onderkast (kleine letters) b, d, f, h, k, l, t hebben korte stokken en de staartletters g, p, q en y staan op de basislijn, en vallen geheel binnen de x-hoogte. Hedendaagse typografen zijn net zo verdeeld over dit lettertype als over bijvoorbeeld Comic Sans, maar ondertussen is ze van historische grote waarde.

Vele bekende letteruitgeverijen verkopen het Hobo lettertype, meestal onder zijn originele naam. Hobo werd meegeleverd bij het Apple Macintosh operating system.