Hochkirchen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hochkirchen
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Hochkirchen (Noordrijn-Westfalen)
Hochkirchen
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Nörvenich
Coördinaten 50° 48′ NB, 6° 38′ OL
Algemeen
Inwoners
(2019-12-31)
449
Hoogte 115 m
Overig
Postcode 52388
Netnummer 02426
Behoort tot gemeente sinds 1969-01-01
Foto's
St. Victorkerk
St. Victorkerk
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Hochkirchen is een plaats in de Duitse gemeente Nörvenich, deelstaat Noordrijn-Westfalen, en telt 449 inwoners (31 december 2019).

Het dorp ligt ten zuiden van Nörvenich zelf aan de Bundesstraße 477, in de Romeinse tijd de heerweg Trier-Neuss. Het ligt in de Zülpicher Börde, een door suikerbieten- en aardappelakkers gedomineerd, bijna boomloos landschap. De landbouw is in het dorp van weinig economisch belang meer. Tamelijk veel dorpelingen zijn woonforensen met een werkkring in Düren of Keulen.

De boven het dorp uittorenende St. Victorkerk van Hochkirchen is een belangrijk cultuurhistorisch monument, waarvan de geschiedenis tot de Romeinse tijd teruggaat. Toen vereerden op deze locatie eerst de Romeinen de god Jupiter, en daarna de Ubiërs een matronen-godin. Voor een uitvoerige cultuurhistorische beschrijving hiervan zie de Duitstalige wikipedia: [1] St._Viktor_(Hochkirchen).

Naast de kerk staat een eeuwenoud gebouw, de Steinfelderhof. De huidige gebouwen dateren uit de 18e t/m vroege 20e eeuw. De voormalige pachtboerderij van de kerk huisvest de kosterswoning, het kerkelijk bureau en een zaal, die de dorpelingen ter beschikking staat voor bruiloften, partijen e.d.