Hoefstraatkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoefstraatkerk
noord-oostgevel, gezien van over de Hoefstraat
Plaats Tilburg
Gewijd aan Sint Antonius van Padua
Gebouwd in 1911-1913
Architectuur
Architect(en) A.A.J. Margry
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antonius van Paduakerk, ook bekend als de Hoefstraatkerk of Paduakerk, is een voormalige rooms-katholieke kerk aan de Hoefstraat in Tilburg.

De Hoefstraatkerk werd gefinancierd door Kerkbouw-stichting, van de in 1910 overleden Rotterdamse effectenhandelaar Joannes Petrus Grewen. Grewen had een bijzondere verering voor de heilige Antonius en liet op eigen kosten meerdere Antoniuskerken bouwen. Na zijn dood werd deze taak door de stichting uit zijn nalatenschap voortgezet.

Grewen liet zijn eerste kerken bijna allemaal ontwerpen door zijn neef Albert Margry en zo ook de Hoefstraatkerk. De kerk werd tussen 1911 en 1913 gebouwd. Albert Margry overleed echter tijdens de bouw en zijn werk werd voortgezet door zijn zoon Jos Margry.

Margry ontwierp een driebeukige kruiskerk in een overgangsstijl tussen neoromaans en neobyzantijns. De toren staat boven het dubbele ingangsportaal. Het schip bestaat uit zes traveeën tot aan het transept. Het priesterkoor is een travee groot, met daarachter een halfronde apsis. Op de kruising van het transept en het schip staat een pendentiefkoepel, een kenmerk van de Byzantijnse architectuur. De koepel is voorzien van ronde ramen waardoor licht de kerk in komt. Het interieur is na 1925 gedeeltelijk beschilderd.

De Hoefstraatkerk werd eind 2001 buiten gebruik genomen. Het gebouw is een Rijksmonument en huisvest tegenwoordig Glasatelier Hagemeier. Deze kerk was een van de drie in Tilburg, die gewijd zijn aan Antonius van Padua. De andere zijn de Korvelse kerk (officieel de Sint Dionysius- en Antonius van Paduakerk) en de kerk van de Emmausparochie aan de Groenlostraat in de Reeshof.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Kerk en pastorie