Hoge Huis (Oud-Sabbinge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoge Huis
Overzicht
Locatie Oud-Sabbinge
Algemeen
Kasteeltype Edelmanswoning
Huidige functie Woning
Gebouwd in 1321
Herbouwd in 1960
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 16454

Het Hoge Huis (ook: Hooge Huijs of Huis te Sabbinge is een voormalig kasteeltje te Oud-Sabbinge, gelegen aan Kasteelstraat 2.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel werd omstreeks 1250 gebouwd, waarschijnlijk ten behoeve van ene Wolfert van Borssele. Het werd in 1321 verwoest en daarna herbouwd. Het werd toen bewoond door ene Claeijs van Schengen en was de zetel van een heerlijkheid. In 1457 trouwde de jonkvrouwe van Sabbinge met Laurens van Cats, die ambachtsheer was van Oostkerke. Het kasteel raakte toen in onbruik als zodanig en werd omgevormd tot een hereboerderij die in de loop der jaren ook geleidelijk verviel. Omstreeks 1830 werd de slotgracht gedempt. Wat uiteindelijk bleef was een onderkelderd woonhuis.

Omstreeks 1960 werd het kasteeltje in opdracht van de eigenaar, gerestaureerd en min of meer in oorspronkelijke staat teruggebracht. Het werd uitgebouwd tot een tweelaags gebouw met daaraan haaks vastgebouwd een lagere vleugel en in de hoek een achtkante traptoren. Deze staat zou het in de 16e eeuw gehad hebben.

Zie de categorie Hoge Huis, Oud-Sabbinge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.